Точната информация и подходящото адаптиране на диетата са основните фактори, които могат да подобрят качеството на живот при хора с непоносимост към глутена.

Пшеницата се съдържа в най-различни продукти. До появата на симптомите могат да изминат повече от пет часа, така че, ако през целия ден не сте консумирали хляб, зърнени храни или паста, няма как да свържете подуването на корема и необяснимата умора, изпитани в седем часа вечерта, с изядената на обяд салата „Цезар“ и пържени скариди (глутенът се крие в крутоните в салатата и панировката на скаридите). Освен всичко дуго, това може да се окаже хранителна алергия. Изброените по-долу продукти могат да съдържат пшенично брашно или да са били в контакт с него в процеса на производство (някои точки ще ви удивят):

 • МЕСО С ПЪЛНЕЖ: нарязано на филии студено варено месо, руло „Стефани“, кюфтета, хотдог, колбаси, домашни птици, чието месо е окрехкотено чрез инжектиране на месен бульон, фалшиви морски дарове.

 • ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ С ЯДКИ: Яйчните заместители, яйчният прах, пържените ядки, фъстъченото масло могат да бъдат причина за проблем с глутена.

 • МАРИНАТИ И СОСОВЕ: Избягвайте продукти, в състава на които има хидролизиран растителен протеин, и внимателно използвайте маринати, соев сос, сос мисо, подправката тако и ястия, приготвени със сметанови („бели“) сосове или грейви сос. Четете етикетите на кетчупа – хякои търговски марки съдържат малцов оцет, който се произвежда от ечемик.

 • МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ: Откажете се от шоколадовото мляко, млечните шейкове, замразеното кисело мляко (йогурт), плодовото кисело мляко, сиренето за мазане и сосовете със сирене. Напълно изключете малцовото мляко и малцовото мляко на прах.

 • ТОПЕНИ СИРЕНА: Избягвайте топено сирене, извара и сметана, приготвени с добавка на растителни смоли, нишесте или необявени консерванти.

 • АЛТЕРНАТИВИ НА ХЛЯБА И ЗЪРНЕНИТЕ ХРАНИ: Бъдете внимателни с булгура, кус-куса, твърдата пшеница, едрозърнестия лимец, двузърнестия лимец, гриса, пшеничното брашно грахам, камута, спелтата, пшеничните трици, пшеничния зародиш и производните на ечемика, включително малц, ароматизиран малц и малцов екстракт (а елдата е напълно безопасна, въпреки че е зърнена храна).

 • НЯКОИ ЯСТИЯ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ: пържени картофи от ресторантите за бързо хранене (същите фритюрници се използват за приготвяне на панирани храни), готови салатни сосове, плодови плънки за пай, картофи огретен, зеленчуци със сметана, панирани зеленчуци. Брашното влиза в състава на глазурата при някои сушени плодове.

 • ВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИ: Всичко – от вегетарианските бургери до вегетарианското чили и колбаси – може да съдържа глутен.

 • ДЕСЕРТИ: Някои видове сладолед (особено с трохи от бисквитено тесто или браунис), глазури, бонбони, маршмелоу, торти, кифлички и понички се приготвят от пшеница, ориз или ечемик. Бъдете внимателни с пудингите от пшенично брашно, със сладоледа и шербета, съдържащ глутенови стабилизатори, със сладоледа във вафлени фунийки и бонбоните от корени на женско биле.

 • НАПИТКИ: Избягвайте разтворимото кафе и чая в пакетчета, заместителите на кафе, шоколадовите напитки и горещото какао. Също така се въздържайте от светло и тъмно пиво, малцови и зърнени напитки и немлечни заместители на сметаната.

 • ПЪРЖЕНО МЕСО И МОРСКИ ДАРОВЕ: Всичко с хрупкаво покритие – от пържени пилета в заведенията за бързо хранене до калмари, предлагани в луксозните ресторанти.

 • НЕОЧАКВАНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ГЛУТЕН: Оцветител карамел, облата (за причастие у католиците), лепило за пощенски пликове, детски пластилин (макар че едва ли ще трябва да го ядете), някои лекарства, отпускани с рецепта и козметика – червило или балсам за устни – могат да бъдат скрити източници на глутен.

След като прочетете този списък на забранените храни, вие можете да решите, че пълното изключване на глутена е невъзможно. Но това не е така. Повечето от продуктите в списъка са готови храни, предварително кулинарно обработени. Истинските яйца, истинското месо, истинските пресни плодове и зеленчуци – с тях всичко е наред. И не трябва да се отказвате от тези продукти завинаги. Само за две седмици! Ето какво ви предлагам: въздържайте се от глутен четиринадесет дни и вижте как се чувствате. На петнадесетия ден изяжте малко хляб и се вслушайте в своята реакция. Съществуват разнообразни не съдържащи глутен храни, които можете да ядете. Аз успявам да се придържам към безглутеновата диета и да приемам балансирана, здравословна и вкусна храна, която помага на кариерата ми на професионален тенисист, а от мен малко зависи къде ще бъда и къде ще се храня. Вие, със сигурност, имате по-голяма свобода.

Вие сте в състояние да контролирате своята диета и своя живот. Всичко, което трябва да направите, е да опитате.

Scroll to Top