Далай Лама – 10 полезни навика

1. Спазвайте обещанията си.

Не давайте обещания, които не можете да изпълните. Искате да бъдете мили и отзивчиви, но ако не спазите обещанието си – ще си спечелите лоша репутация. Затова обещавайте неща, които имате намерение да изпълните. Предателството боли повече от директния отказ.

2. Стойте далеч от „токсични хора“.

Всички се сещаме за хора, които сякаш изцеждат всичката ни енергия. Те често ни критикуват, спорят с нас или просто подмятат забележки зад гърба ни. Не им обръщайте внимание. Обградете се с позитивни хора и избягвайте онези, които ви изтощават.

3. Плащайте дълговете си навреме.

Да не дължите нищо на никого трябва да бъде мото в живота ви. Винаги връщайте дълговете си навреме. Дръжте се с другите така, както очаквате да се държат с вас.

4. Научете се да прощавате.

Ако изберем да живеем с обидата, избираме да страдаме. Вместо да се тровите с омраза, изберете да простите и да продължите, независимо дали някой заслужава прошката ви. Направете го, за да бъдете в хармония със себе си. Ще усетите какъв огромен товар пада от раменете ви.

5. Правете това, което обичате.

Понякога ни се налага да правим неща, които не са ни приятни, но винаги трябва да търсим баланса. Когато е възможно, избягвайте неприятните за вас задачи и се фокусирайте върху онези, които ви доставят удоволствие. Научете се да си позволявате повече удоволствия.

6. Има време за всичко.

Има време за почивка, има време за действия. И двете са еднакво важни и необходими. Никога не го забравяйте.

7. Никога не спирайте на едно място.

Ако искате животът ви да върви… не спирайте на едно място! Винаги учете, търсете нови преживявания или правете промени. Най-лесно е да започнете от спалнята – направете ѝ ремонт или просто почистете гардероба си от всички ненужни вещи. Домът е отражение на енергията ни и непотребните вещи ѝ пречат да се лее плавно. Ако искате да проясните ума си, започнете с разчистването на пространството.

8. Изправете се пред проблемите.

Не бягайте от конфронтации. Ако нещо ви тревожи, споделете го и се опитайте да намерите конструктивно решение. Не чакайте то да изникне чудодейно – огледайте се, анализирайте ситуацията без емоции и действайте.

9. Обръщайте внимание на здравето си.

Дори и най-блестящият ум не може да се справи без добро здраве. Хората, които се грижат както за физическото, така и за душевното си здраве, са много по-щастливи. Грижете се за себе си.

10. Животът е като поток – пуснете се по течението.

Вие сте част от всичко и всичко е част от вас. Спрете да се борите с живота и промените, приемете го и се оставете да се носите по течението. Просто помнете, че вие сте човекът, който управлява лодката.

Scroll to Top