Психологичен ефект на пътешествието

Лято е. И както всяко лято, ние го очакваме с нетърпение, защото тогава е времето за ваканция – можем да си позволим истински да отдъхнем, да се отправим на дългомечтано пътешествие.

Какво означава да шестваш по големия свят? Защо с вълнение очакваме момента, когато събираме багажа и се отправяме на път към неизвестното и интересното?

От гледна точка на психологията пътешествието е най-доброто средство за самопознание. То е начин да опознаем  по-добре както себе си, така и човека, с когото сме избрали да споделим нашите преживявания; да помислим спокойно за проблемите си; да се научим да носим отговорност – за себе си и за другите. Марк Твен смята, че пътешествието с един човек е най-добрият начин да си изясниш дали го харесваш или не.

Когато посещаваме нови места, запознаваме се с нови хора и различна култура, ние обогатяваме себе си. Стремим се да запомним няколко думи и фрази на непознат език, възхищаваме се на красотата на природата, запознаваме се с традиции и обичаи и разширяваме кръгозора си. А това не може да ни се случи, ако просто гледаме телевизионна програма за някоя интересна дестинация.

Когато пътуваме, ние реализираме своите мечти. Изкачвайки се високо в планината, разхождайки по топлия морски пясък или бродейки по улиците на непознат град, се чувстваме като истински откриватели. Когато разпъваме палатка в гората или край реката, ние живеем „скитническия” живот на нашите предци, като доброволно изпълняваме работата на дървосекача, на риболовеца. Всичко това разрушава в нас закостенели навици и ни прави по-възприемчиви и по-търпеливи към новото.

Как пътешествието съдейства за нашата промяна и себепознание? Кои психологически фактори подпомагат личностния ръст?

Отговор на тези въпроси ни дава руския психолог Елена Шевельова:

  • Пътешествието отключва в нас процеса на промяна. Човешкият живот е дълга серия от преходи от един етап към друг: детска градина, училище, кандидат-студентски изпити, университет, започване на работа и т.н. Не винаги ние сме готови психологически за всеки етап. Затова понякога оставаме на предходния етап и действаме в съответствие със старите навици и стереотипи. Пътуването ни помага да излезем от застоя.
  • Пътешествията ни учат да бъдем готови за неочакваното в живота и търпеливо да го понасяме.
  • Пътешествията откриват пред нас възможности за себепознание и личностно израстване, за „монолог” със себе си.
  • Пътувайки, човек се наслаждава на своята свобода и разполага с времето си.
  • Пътешествието е едно емоционално „разтърсване”, което активизира нашия мозък и нервна система, стимулира всички процеси в организма. Положителните и отрицателните емоции се преживяват по-интензивно. Връщайки се у дома, ние вече анализираме по-добре ежедневните ситуации и вземаме по-ефективни решения.
  • Пътешествията изострят нашите чувства, правят усещанията ни по-наситени и ярки, разширяват „репертоара” на нашата личност. Ние откриваме в себе си нови сили и възможности, ставаме по-издръжливи, по-търпеливи, по-решителни, по-предприемчиви, по-съобразителни.
  • Пътешествията ни дават нова представа за пространството и времето. Ние усещаме суетата на големите градове и мудността на малките селища. Пресичайки часови пояси и изминавайки големи разстояния в нашите пътешествия, разбираме относителността на този свят и ролята ни в него.

Хората пътуват от незапомнени времена – откакто съществува човечеството.

Но трябва да бъдем внимателни. Ако пътешествията ни станат твърде много, има опасност впечатленията ни да започнат да избледняват.

В заключение Е. Шевельова подчертава, че пътешествията стимулират нашия интелект. „Аз пътувам, следователно, аз мисля.” Ние ставаме по-наблюдателни. Учим се да планираме. Мислене и памет работят на 100 процента. Появяват се сили, за съществуването на които не сме и подозирали. Възкръсват забравени навици и способности. Впечатления и преживявания не изчезват безследно. Расте желанието за споделяне с другите. Разширяват се творческите ни способности – можем да нарисуваме картини, да организираме фото-изложба, да напишем стихотворение или да композираме музика – и всичко това, благодарение на пътешествието.

Активизираните ни способности, обогатените ни ресурси от знания и умения по време на пътешествието ще ни бъдат необходими за постигане на новите цели в живота.