10 начини за подобряване на емоционалното здраве – трета част

Колаж на Димитър Минков

5. Научете се да намирате време за себе си. Всички ние се нуждаем от време на време да бъдем насаме със себе си. И това е много важно. В ежедневието понякога не разполагаме с време, за да размишляваме над постигнатото, да правим преоценка на целите си, на ценностите си, на взаимоотношенията си, на проблемите си. Суетата, всъщност, може да бъде „бягство” от проблемите, което ни позволява да си създадем илюзията, че всичко е наред и под контрол. Затова понякога е необходимо да спрем и да помислим, дали всичко върви така, както ни се иска.

Времето за себе си може да бъде използвано по различен начин, но това време трябва да принадлежи само на вас. Планирайте го предварително, за да го вършите без излишно суетене. Независимо дали става дума за гореща вана, медитация и размисъл, или за колекциониране на пощенски марки, си струва от време на време да се съсредоточаваме върху нашите собствени интереси и потребности. Намерете си хоби. Съвсем нормално е, в началото, да имате трудности и проблеми. Животът се състои от почти постоянни трудности и решаване на проблеми. И това не може да се избегне. Въпреки това, ако проблемите и трудностите са единствено съдържание на живота ви, то тогава вие имате истински проблеми и трябва спешно да промените нещо. Открийте онова нещо, на което можете да се отдадете изцяло и го правете с радост. Това ще ви помогне да възстановите своя баланс; по-добре да контактувате със себе си, което е най-важно.

6. Бъдете изобретателни. Освобождаването на творческата ни страна подхранва емоционалната половина на нашия мозък, а това ни позволява да откриваме нови неща и да погледнем на проблемите от различна гледна точка. Освен това, интересът и любопитството могат да ви предпазят от страха да направите нещо не както трябва, нали вече ви е интересно. Направете творческия подход черта от характера си. Обръщайте внимание на новото, необичайното. Опитайте се да откриете, в кои области от своя живот можете да приложите изобретателност и го направете.