Неправилният избор на правилните жени

„Защо така се случва с мен? Всички мъже в живота ми се оказват….(алчни, жестоки, слаби, гуляйджии и т.н. – нужното да се подчертае).»

Позната ли ви е тази история?

Ако млада жена за първи път е срещнала мъж, който не е оправдал очакванията ѝ по някаква причина – това е случайност. Ако, обаче, историята се повтаря постоянно, като омагьосан кръг, тя трябва да се замисли, защо се получава така.

Проблемът не може да бъде решен, преди да бъде осъзнат. Когато жената разбере, че причината е в самата нея, тя има над какво да поработи.

Причините за т.нар. «неправилен» избор може да са най-различни. Ето някои от тях:

  • детски и юношески страхове и комплекси;
  • ниска самооценка в тинейджърска възраст;
  • търсене на идеала, копие на баща ѝ или на друг значим мъж от детството;
  • залагане на стереотипи;
  • избор на роля на спасителка (когато се спирате на слаби, зависими  мъже).

За да бъде преодолян този поведенчески стереотип, трябва да бъдете пределно честни към себе си.

Много ясно си представете ВАШИЯ мъж. Не пренебрегвайте детайлите. На лист хартия запишете всички подробности: физически характеристики, качества на психиката, материално положение, интереси, отношение към вас, поведение в конфликтни ситуации. Задължително обърнете внимание на качествата, на които държите и на недостатъците, които не бихте пренебрегнали. Наивно е да се мисли, че мъж, който не плаща сметката ви в кафенето или не ви прави подарък за рождения ден, ще стане щедър и внимателен на следващия етап от вашите взаимоотношения.

Използвайте и вашия минал опит. Спомнете си, как са се развивали вашите отношения в предишни връзки; какви чувства сте изпитвали на различните етапи. На какво сте се възхищавали? Какво ви е разочаровало? Поработете върху грешките. Когато не оставяте миналите си отношения с даден партньор неизяснени, няма опасност те да се повторят със следващ партньор. Помислете, какво сте готови да оставите в миналото и какво да вземете със себе си. С какви ваши недостатъци ще се опитате да се справите и какви ваши особености на характера ще браните?

Подгответе се, защото ви предстои един дълъг и откровен разговор със себе си. Ако той не се увенчае с успех, не се отчайвайте, никога не е късно да се обърнете за професионална помощ към психолог, защото

променяйки себе си, вие променяте съдбата си.