Направете това през старата година

329765-Sepik

Всяка година, от първата половина на ноември, търговски центрове и по-малки магазини грейват в коледна украса. Тази година също не прави изключение.

Преди повече от пет седмици започна продължителната подготовка за най-яркия и вълшебен празник на света.

Ако сте от тези, които оставят всичко за последната минута и после съжаляват, че нямат време; ако се чувствате уморени и изчерпани от предколедното суетене, си струва да започнете подготовката за Коледа сега!

Съставете си план за посрещането на Коледа (къде и с кого), списък с подаръци и т.н., и след това, всеки ден, започвайки от този момент, изпълнявайте поне по една точка от плана, за да може тази стратегия да ви донесе резултат.

Но какво трябва да направите, за да имате през следващата година радост, щастие и желаните резултати?

Достатъчни са 5 прости стъпки:

1.      Поставете нещата у дома (на работното място) в пълен ред. Планирайте всеки ден по 15-30 минути да посветите за старателно почистване на едно място от вашия дом или офис – гардероб, нощно шкафче, кухненски рафт, бюро,……. На особено натоварените зони от семейното жилище или офиса може да посветите няколко дни (но не си струва да губите повече от 30 минути дневно за почистване и подреждане).

Изхвърлете, без съжаление, всичко старо и ненужно. Не оставяйте нищо с идеята „може някога да ми потрябва”.  Ако дадена вещ не сте използвали в течение на половин година или повече, се отървете от нея веднага! Ако дадена вещ е все още хубава и може да служи, я продайте или я подарете.

Изчиствайки своето жилищно и работно пространство, вие освобождавате място за нови вещи и нови резултати.

2.      Необходимо е да почистите и подредите не само своя външен свят. Трябва да поставите нещата в ред и в своя вътрешен свят. За да направите това, всеки ден до края на декември, отделяйте време, за упражнения да прощавате. Не си струва да пренасяте своите болки, обиди, разочарования в следващата година.  Можете да се избавите от тях, като простите на себе си и на другите.

3.      Извършете старателен анализ на изминалата година – какво искахте; какви резултати бяха постигнати; какво се случи и какво не от планираното; защо така се получи, и др.

4.      Отделете време, за да определите целите си за новата година. Ако имате някакви мечти и желания, които искате да осъществите през идващата година, едва ли има смисъл да се осланяте само на добротата на Дядо Коледа. За изпълнението им трябва да поработите сами.

Първият и най-важен етап от работата е поставянето и записването на целите. Цели, които засягат всички области на живота ви.

И следващата стъпка – създаване на план за постигането на тези цели. Какво е необходимо да се предприеме, за да се случи желаната промяна в живота ви? И през цялата следваща година осъществявайте своя план на практика.

5. След това определете най-съкровеното си желание, което ще си пожелаете в празничната нощ.

И не забравяйте да проверите, дали това желание присъства във вашия списък с цели и планирали ли сте, как да го постигнете. Ако не сте – бързо поправете този пропуск.