Как да общуваме в семейството без конфликти – втора част

Първо се опитайте да разберете и едва след това се постарайте да ви разберат и вас.

Стивън Кови

5. Изказвайте Аз-мнения. Когато говорите със своя съпруг/а, използвайте това правило за комуникация. То ще ви помогне да поддържате мир и спокойствие в семейството. Това е просто правило, което е свързано с използването на Аз-фрази, тоест, с тях ние говорим за себе си, за своите мисли, чувства, впечатления и желания. Например, „Аз искам да се говори по-тихо” или „Не ми харесва, че отиваш да пиеш бира с приятели.” и т.н. Аз-мненията не предизвикват отбранителна, защитна или агресивна реакция и не водят до разпалване на конфликта.

6. Научете се да казвате „не”, без да обиждате съпруга/съпругата. Умението да отстоявате своето мнение, да съхраните чувството си за собствено достойнство, без да обидите другия, е важно качество. То ще ви помогне да бъдете в добро настроение и да не страдате от факта, че правите това, което не искате и живеете така, както не искате.

7. Вие искате да докажете нещо, но за какво? Спорът отдавна е престанал да бъде конструктивен. Помислете, защо се карате? Може би ви е скучно? Може би искате да си докажете нещо един на друг? Или да надделеете на всяка цена? Или, може би, искате да кажете нещо друго? Какво?

8. Ако съпругът/съпругата ви не разбира вашите чувства, не ги взема под внимание, то замислете се: за какво ви е такава връзка?

Scroll to Top