Емоционалното здраве – главна причина за благополучие

Преди 15 години никой не предполагаше какво означава емоционално здраве, докато днес все повече и повече се говори за него. През XXI век много от нас възприемат темата за емоционалното здраве като нещо естествено.

Досега винаги се е говорело за значението на физическото здраве. Съществуват много различни услуги, идеи и хора, които ни казват как да се грижим за него. За да се справим със стреса и други житейски трудности, ни предлагат да се занимаваме с физически упражнения всеки ден по 20 минути и да се придържаме към здравословно и разумно хранене, да избягваме крайностите и вредните навици. Въпреки това, изглежда, когато става въпрос за нашето емоционално състояние, всички тези стратегии малко ни помагат или въобще не са ни от полза.

Когато сме в добро емоционално състояние, ни се струва, че всичко ни е по силите и можем да се справим с всички промени и събития, които животът ни предлага. Ние, като хора, разполагаме с всички необходими средства, които могат да изгладят неравностите на емоциите, възникващи под формата на страх, тревожност, отчаяние или депресия.

Емоционалното здраве е от съществено значение за нашето благополучие. То до голяма степен определя степента на удовлетвореност от живота и дори, успеха. Хората, способни да поддържат добро емоционално здраве, имат по-добри отношения, оптимистични и приятелски, с останалите хора. Може би, защото самите те се чувстват естествено и комфортно да бъдат такива, каквито всъщност са.

Ако за физическото здраве всичко е относително ясно, какво можем да направим, за да съхраним емоционалното си здраве? Какви стъпки бихме могли да предприемем, за да „тренираме” или да развием емоционалното си здраве? Има ли някои прости неща, които биха могли да ни направят по-хармонични и устойчиви към предизвикателствата на живота? На всеки ще бъде приятно да узнае, че има такива стъпки, които може да предприеме и да почувства голямата разлика.

Но преди това, трябва да изясним какво означава емоционално здраве. Често емоционалното здраве и психичното здраве се смятат за синоними, но емоционалното здраве е по-широко понятие от психичното. То е нещо повече от липса на психични разстройства. Емоционалното здраве е състояние на благополучие, при което индивидът може да реализира своя потенциал, да се справя с обичайните стресови житейски ситуации, да работи продуктивно и плодотворно, а така също да дава своя принос за човешката общност.

Емоционално здравите хора се чувстват уверени и щастливи от това, което са. Те имат добро самочувствие и самоувереност. Те ценят собственото си мнение повече, от мнението на някой друг. Те могат да се справят в стресови ситуации и имат силна вяра. Те обикновено са заобиколени от други хора, които се нуждаят от тяхната подкрепа. За такива хора може да се каже, че те са наистина емоционално здрави. В допълнение, те са по-добре подготвени за всякакви промени и сътресения в живота, и са готови по-леко да ги приемат. Тези хора са силно социално активни и притежават самосъзнание, което им позволява да поддържат равновесие и емоционален баланс в живота си.

Това не означава, че емоционално здравите хора нямат проблеми и неуспехи. Подобно на всички останали, хората с добро емоционално здраве от време на време се провалят. Разликата е в това, как те се справят с тези неуспехи. Те по-силно си вярват и това им позволява по-добре и по-бързо да се възстановяват.