Да си припомним отиващата си година

В живота си получаваме всичко, което искаме, стига да позволим то да ни се случи. Остават няколко дни до Новата 2013 година. Това е най-подходящото време да попитате себе си: „Какво хубаво ми се случи през тази година; каква беше тя за мен; с какво ще я запомня?» Равносметката е необходима, за да погледнем честно, как сме живяли, към какво сме се стремили и по какъв път сме вървяли. Виждайки изминатия път, ще ни бъде по-лесно да осъзнаем нашите истински желания, да усвоим уроците от миналото и да подобрим сегашния си живот.

И така, да започнем с медитация:

Седнете, отпуснете се и затворете очи. Мислено си представете цялата отминаваща година.  

  • Кое е първото нещо, което си спомняте?
  • Какви събития, теми, места, хора и ваши собствени дела преминават пред вътрешния ви поглед?
  • Какво се случи през тази година в различните области на живота: у дома, в семейството, в отношенията с приятелите, в личната реализация и хоби, в бита, в ученето, в любовта и т.н.?
  • Кои месеци бяха най-наситени със събития? А за кои месеци не си спомните нищо?
  • Припомнете си мислено всеки един от 12-те месеци, от последния, декември до първия. Какво се случи с вас? С какво беше изпълнен живота ви?

Сега, след тази медитаци, вие можете лесно да си спомните основните събития за вас през 2012 година. Запишете ги. Кои три от тях са най-важни за вас? Защо? Какви основни теми, сюжетни линии се очертават в живота ви през тази година? Запишете ги.

А сега, нарисувайте своето първо впечатление от отиващата си година. Просто рисувайте. Как изглежда на хартия тази година? Позволете на ръката си да изобрази това, което тя иска. Погледнете рисунката си, какви чувства и асоциации предизвиква у вас? Каква е била отминаващата година?

Често ние, когато си припомняме годината, обръщаме внимание само на определена област от живота си. Правим го съзнателно или не, докато други важни сфери остават в сянка. За да си спомните отиващата си година обективно и разнопосочно, оценете количествено и качествено (напр. по 10-балната система), какво се е случило в живота ви в различните области:

– с работата;

– със семейството;

– със здравето и спортната форма;

– с дома, в бита;

– в сферата на общуването;

– в любовта, секса и романтичните отношения;

– в образованието;

– в областта на свободното време;

– с парите.

След като видяхте себе си през 2012 година, ще имате по-ясна визия за бъдещето и ще бъдете в състояние ефективно да планирате наближаващата Нова 2013 година.

Scroll to Top