Да бъдем хора със силен дух

Човек със силен дух е този, който знае какво иска и знае какъв е смисълът на живота му; не се похабява с дребни неща и върви към ясно определени цели; постига мечтите си и помага на хората, които го заобикалят, зарежда ги с оптимизъм. Това е човек, който е способен да побеждава себе си и обстоятелствата. Неговата реакция в ситуация винаги е положителна, защото от негативни мисли възникват болестни състояния на организма.

Негативните мисли водят до три неща – страхове, преживяване на миналото и самосъжаление.

Първо правило на силния човек: не бягайте от страх.

Ако анализирате внимателно себе си, ще видите, че много от страховете ви са въображаеми. Когато се притеснявате за нещо, което още не се е случило, но, евентуално може да се случи, тогава страховете ви са неоснователни. Има, разбира се, и реални страхове. Нито от въображаемите, нито от реалните страхове човек трябва да бяга, да се крие. Ако погледнете страха право в очите, той вече не е страшен. Страхът, който се притеснявате да погледнете в очите, наистина може да ви убие.

Второ правило на силния човек: не губете енергия за самосъжаление.

Самосъжалението, негодуванието към живота ви изтощават и опустошават, и абсолютно нищо не ви дават в замяна. Те ви принуждават да се движите в един порочен кръг – години наред да се връщате към едни и същи горчиви мисли и да не можете да се измъкнете, да изберете светлината, свободата, надеждата и оптимизма.

Обидите и съжалението по миналото ви карат да губите сили напразно и ви отдалечават от изцелението. Обидите не ви спасяват, а само влошават състоянието ви. Освободете се от негодуванието към живота и съдбата, своето собствено и на другите хора, и вие ще подпомогнете своето оздравяване.

Трето правило на силния човек: не живейте в миналото.

Запомнете: никога не е късно да започнете всичко отначало. Но, за да започнете да се променяте, за да започнете нов живот, трябва да се освободите от товара на миналото, независимо, дали то е било хубаво или лошо. Не трябва да се живее с тежестта на минали загуби и неуспехи. Не трябва да се живее със съжаление за отминалото щастие. Това отнема сили и лишава от надежда за бъдещето. Пуснете миналото да си отиде с добро; не се опитвайте да го върнете, защото няма да успеете. Живейте в днешния ден – тук и сега.