Водата отмива всички проблеми

Как водата помага да намерите спокойствие

За чудесните свойства на водата в последно време се говори много. Тя не само може да възстанови здравето на организма, да даде сили и да ви зареди с енергия. Водата може да подобри настроението ви, да ви успокои, да свали стреса. От древни времена казват: «водата отнася всяка тъга». Кои са ценните свойства на водата?

Много полезно за нервната система е да се гледа вода. В този смисъл хората, живеещи в близост до водни басейни, са облагодетелствани. В какво се състои успокояващото действие на такова съзерцание? Водата винаги е в движение, дори когато е спокойна като огледало. Това нейно свойство създава необикновено усещане за постоянство и промяна.

Погълнат от процеса на съзерцание, човек сякаш се хипнотизира. По време на това съсредоточено съзерцание водата отнася със себе си всички ваши тревожни мисли. Затова, не напразно я наричат стихия на спокойствието. Тибетците често практикуват медитация чрез вода.

Как да постигнете спокойствие при съзерцанието

За да успокоите ума си, е достатъчно да гледате повърхността на реката, езерото или морето около 5 минути. Представяйте си температурата на водата, нейния вискозитет, усетете мириса ѝ. Представяйте си какво се случва под повърхността; какви обитатели, какви растения, скали и пясък на дъното може да има. Представяйте си водоема като нещо единно, цялостно, живеещо свой живот. Изпълнете се със спокойствието и величието на това цяло.

Как да се успокоите чрез измиване

Най-лесният начин за намаляване на стресовото напрежение е да измиете лицето си със студена вода. Отлично успокояващо действие има студеният душ. Но, това е за любителите на закаляването. За тези, които не се смятат за моржове, е достатъчно да вземат контрастен душ. И ще се освободят от стреса напълно. Продължителният (поне 10-минутен) душ преди лягане улеснява заспиването. Ако се прибирате вечер в къщи с лошо настроение, не се бавете – вземете душ веднага, за предпочитане контрастен. Това ще укрепи здравето ви и ще удължи живота ви. Преди да вземете душ си кажете: „сега водата ще отмие всички мои притеснения и тревоги”.

Как да се успокоите чрез пиене

Чаша студена вода винаги се е смятала за универсално успокоително средство. Охлаждането на устната кухина и гърлото с вода за кратко време понижава със стотни температурата на тялото и намалява сърдечната честота. Това е достатъчно, за да се възстановите сред нервен срив. Успокояващият ефект на водата се засилва, ако я пиете на малки глътки, като си представяте, че всяка глътка ви дарява спокойствие и сила.

Да очаквате, че само с прилагането на тези методи, ще се избавите от всичките си проблеми, би било неправилно. Да успокоите ума си, да се настроите на спокойна вълна водата наистина помага, особено, ако я използвате в комбинация с подходящи упражнения за намаляване на стрес и медитации.