Бракът – начини за употреба

Какво ли не е казано за брака?

За Монтен „Бракът е като клетка. Птичките навън копнеят да влязат в нея, а тези вътре отчаяно искат да полетят навън”; за Робърт Стивънсън – „Бракът е дълъг разговор, прекъсван от спорове”, а Оскар Уайлд е още по категоричен, когато казва: „Единствената прелест на брака е в неизбежните взаимни лъжи, които изпълват живота на съпрузите”.

Ако вече сте сключили брак или ви предстои да направите тази стъпка, прочетете кои са седемте капани на брака според гещалт-терапевта Татяна Буцовска.

  1. Нереалистични очаквания на съпрузите един към друг. Съпрузите имат различни представи и  нагласи за ролята на мъжа, жената, майката, бащата, „главата на семейството”, формирани още в детството под влияние на семейството, в което са отрасли. Тези очаквания по отношение поведението на партньора не винаги се оправдават, но разговорите по темата биха допринесли за изграждане поведение на доверяване чрез откритост, споделяне, подкрепа и намерения за сътрудничество между двамата партньори.
  2. Опитите за промяна на другия често завършват с кавги и конфликти. Както ние, така и нашите партньори не сме идеални. Всички сме хора със своите слабости и достойнства. Можем открито да говорим с  партньора как би ни харесвало той (тя) да се държи с нас, но в никакъв случай не трябва да се опитваме да го (я) «превъзпитаваме», защото това означава, че не приемаме човека до нас такъв, какъвто е.
  3. Неразрешени проблеми и обиди. Всяка двойка има своите проблеми, но за тях не трябва да се мълчи. Ненавреме разрешените конфликтни ситуации са като бомба със закъснител – никога не знаеш кога ще се „взриви”. Не се опитвайте да преглътнете обидата, да отложите изясняването на случилото се за утре. Говорете за същността на конфликта, не припомняйки стари грехове.

 

Очаквайте продължение….