Бащите – кога да се появят на сцената

Появата на първото дете е щастливо събитие за всяка двойка, независимо от това дали тя е обвързана с брак, предстои ѝ да го направи или счита брака за отживелица. То е ново начало за двамата. То е изпитание за техните чувства и отношения.

Често след раждането на наследник мъжете не са готови да разберат своето предназначение и правят една фатална грешка, а именно, оставят грижите за детето изцяло на съпругата си (приятелката си). Те изоставят и грижата за собствената си жена. Мъжете обясняват своята неутрална позиция с това, че работят, уморяват се и че не знаят какво да правят с бебето. Бащи, не постъпвайте така, защото след време ще ви бъде трудно да поправите своята грешка! Грижите за съпругата и бебето са радост. Наистина, когато съпругът ходи на работа и носи пари в къщи, това също е грижа, но не е заместител на емоционалната подкрепа. Само работата за пари – това е грижа без емоционална подкрепа и е обречена на провал.

От какво има нужда съпругата в последните месеци от бременността и, особено, когато се връща в къщи с бебето от родилния дом? Разбира се , от помощ! Помощ някой да смени памперс; „да поседи” при бебето, когато майката, да предположим, е отишла за час на фризьор.

От раждането до шестия месец бебето на практика почти се слива с майка си. Тази двойка се нуждае от подкрепата на бащата, именно на бащата, а не от подкрепата на бабите или други роднини. Бащата трябва да разбере, че всичко това е ВРЕМЕННО! За да не „бъгва” и да може да възстановява енергийния си потенциал, позволявайте на вашия съпруг, мили майки, да отиде на тренировка или на среща с приятели (естествено, след като сте уговорили часа за прибиране). Тогава вашият татко ще бъде в пълна бойна готовност всеки ден, след като има такова сплотено, разбиращо и любящо семейство.

Разбира се, бащите в този период могат да се превърнат в деца и да започнат да се сърдят, че съпругите не им отделят необходимото внимание. Когато бащата разбере, че ситуацията е временна и ТОЙ е ВЪЗРАСТЕН, и семейството разчита на него, той ще заеме позицията на  ВЪЗРАСТЕН.

Прекрасно е да се знае и да се вижда, че децата не са лишени от грижите на мъжката половина от семейството. Такива бащи са осъзнали, че любовта и грижите за детето започват от люлката. Емоционалната поддръжка,  която бащата осигурява на майката в първите месеци след раждането на децата, е изключително ценна за изграждането на хармонично семейство.