Прегръдката

hug-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Много често хората задават въпроса как да подкрепим човек, който е тъжен, тревожен или плаче, а вие не знаете какво да направите в такава ситуация. В действителност съществува много прост, но в същото време ефективен инструмент, който може да се използва в подобна ситуация – и когато човек се чувства зле, и когато му е много добре – това е прегръдката.

Понякога физическият контакт е по-красноречив от всички думи. Когато майка прегърне детето си, тя му дава чувство за сигурност. Когато прегърнем човек, му показваме нашето внимание, своето отношение към ситуацията, показваме, че споделяме неговите чувства и преживявания. При прегръщането ние даваме на хората подкрепа, грижа, опора, защита. Прегръщайки човек, ние се опитваме физически да споделим болката или да приемем част от неговото щастие и радост.

Но това не означава, че трябва да прегърнете човек само когато е болен или скача от щастие. Човек се нуждае от прегръдки по няколко пъти дневно. В края на краищата изобщо не е трудно да се приближите и да прегърнете близък човек. Например, винаги се прегръщайте преди да тръгнете за работа. По този начин близкият човек може да усети любовта, топлината и грижата, която проявявате към него. Или, ако съпругата ви стои и ви приготвя нещо вкусно за вечеря, защо не я прегърнете и не й прошепнете – благодаря ти! А как е приятно да заспите в прегръдките на любим човек.

Когато прегръщаме човек, настъпват физиологични промени в тялото:

·        повишава се имунитета;

·        увеличава се производството на ендорфини;

·        увеличава се производството на окситоцин (хормонът на любовта);

·        стимулира се централната нервна система;

·        подобрява се съня;

·        повишава се настроението;

·        премахва се стреса.

Трябва също така да се отбележи, че прегръдките в ранното детство допринасят за способността ни да обичаме. Често за зъл човек казваме: в детството малко са го прегръщали.

Много изследвания доказват това невероятно откритие. Общества, в които хората се прегръщат по-малко, стават по-агресивни.

И още няколко интересни факти за прегръдката:

Известна английска поговорка казва, че ако никой не гали котката,  гръбначният й мозък „изсъхва“.

Италиански лекари достигнаха до сензационни изводи: прегръдките са еликсир на младостта и дълголетието – хората, способни на ласки и нежност, живеят една трета по-дълъг живот от сдържаните и затворените в себе си.

Прегръдките от съпругата на Алберт Айнщайн му помагали да се справи с трудностите в работата. Ученият молел съпругата си да го прегърне. Нейното внимание и топлина изпълвали Айнщайн с енергия.

Руският професор А. В. Погожева смята, че прегръщането е умерена физическа гимнастика за гръдната клетка, която спомага за подобряване на кръвообръщението.

Така, че – прегръщайте близките си хора и бъдете щастливи!

More Stories
Как се лишаваме от радостта на живота