„Мозъкът на Буда“

01През 2009 година в Съединените Щати излиза книгата „Мозъкът на Буда: съвременна невропсихология за щастие, любов и мъдрост“. Нейн автор е докторът по невропсихология – Рик Хенсън. Той пише книгата в съавторство с д-р Ричард Мендиус, който е невролог и преподавател в Калифорнийския университет. Двамата са съоснователи на „Института по неврология и съзерцателна мъдрост – Уелспринг“ в Калифорния.
За по-малко от пет години книгата е преведена на 25 езика. Интересът към нея е напълно оправдан. Съвременният научен подход, използван от д-р Хенсън и д-р Мендиус обединява знанията, получени от неврологията, психологията и съзерцателната практика.

На стр. 24 в книгата Рик Хенсън пише: „Представете си областта на всяка една от тези дисциплини – неврологията, психологията и съзерцателна практика – като кръг. Направените открития в пресечната област на тези кръгове в самото им начало са обнадеждаващи, а и учените, и клиницистите, и съзерцателите вече са успели да разберат много за състоянията на мозъка и съответстващите им умствени състояния, и за това как да активират тези състояния на мозъка“. Нещо повече, без да създават учебник, авторите успяват да обяснят напълно достъпно много понятия, които са важни за всеки човек, поел по пътя на личностното усъвършенстване. От друга страна, цитираните в книгата научни статии са посочени в списъка с използваната литература. Така всеки, който учи или се занимава професионално с психология може да задълбочи своите познания.
Ето какво казва авторът на книгата „Пробуждане на радостта“ Джеймс Бараз: „Иска ми се, докато ходех на училище, да имах учител като Рик Хенсън. „Мозъкът на Буда“ е едновременно забавна, увлекателна и дълбоко проницателна книга. Тя не само ни показва ефективните начини за постигане на истинско щастие в живота, но също така ни обяснява как и защо тези начини действат. Тази книга ни предлага да работим с позитивния опит и да усвоим цялата полезна за нас информация. Насладете ѝ се.“
Насладете ѝ се!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *