Изкуството да си почиваме

1346078077_seashore-wallpaper-121Как можем да опишем времето, което прекарваме в бодърстване? Какво поглъща по-голямата част от времето ни? Работа, разговори, телефонен звън, пътувания с обществения транспорт,  домакински задължения, деца, сърфиране в социалните мрежи… С една дума – напрежение.

Колко време отделяме за себе си, за почивка? Някои чакат годишния отпуск, за да си починат, други – съботните и неделните дни, трети не се надяват на отдих, а някои дори казват, че не се уморяват.

Независимо дали го осъзнаваме или не, когато стресът и умората се натрупат, това започва да се отразява на нашето физическо и психическо здраве. В учебниците по психосоматика пише, че когато прекалено много се напрягаме, нашият умен организъм може и да се разболее за няколко дни, за да си почине, да се отпусне. Но съгласете се, че този вид почивка не е много приятен.

Но как, ще попитате вие, да си почиваме, като и така времето е малко, за да направим толкова много неща. Отговаря психологът Олга Илченко:

  1. Най-добрата почивка е смяната на дейността. Научете се да преминавате от една дейност към друга при първите признаци на умора, стрес или неудовлетворение от своето занимание. Това са сигналите, които изпраща тялото, и в частност мозъкът, като предупреждение, че е време да отдъхнете.
  2. Отделяйте време за тялото си. Пийнете вода, измийте ръцете си, отидете на масаж, направете упражнения за очите, започнете да спортувате! Когато вниманието ни е фокусирано върху тялото, мозъкът се разтоварва и си почива. Но само когато е изпълнено едно задължително условие – осъзнатост. Мислете за това, което правите в момента. Получавайте удоволствие от процеса.
  3. Хранете се бавно, за да се насладите на процеса. Повярвайте ми, скоростта, с която се връщате към работата, няма да забележи никой, но разстроеният стомах в продължение на години едва ли ще ви бъде благодарен.
  4. По-често се усамотявайте. Интернет, телевизията и другите средства за масова информация, въпреки общоприетото мнение за развлечение, което трябва да ви отпусне, също повишават нивото на стреса и напрежението. Звуци, картини, събития – през нашите сетивни органи, мускули и мозък трябва да премине огромен обем от информация.
  5. И моля ви, бъдете честни към себе си! Навикът навреме да си признаете умората и нежеланието да направите нещо, ще ви помогне да станете по-стресоустойчиви, ще ви научи да разбирате себе си и своето тяло. Умението да разпознавате собствените чувства и емоции ще доведе до разбиране за собствените граници и ще се научите да казвате „не” тогава, когато е необходимо.