Бъдете психолог на себе си

jogging-alergarea

 

 Отдавна мечтаете да направите нещо ново – да започнете да тренирате във фитнеса, да се храните здравословно (без да прибягвате към диети – те са път за никъде), да пиете по 2 литра вода на ден, да научите още един език, да организирате курс по ръчно плетиво, готварство, да започнете да водите свой блог, страница в Интернет и т.н. С две думи, искате да направите нещо различно и много добре разбирате, че то ще промени вашия живот и ще ви донесе полза. Но, не го правите!

Защо? Без да навлизаме в психофизиологията, нека да започнем с един пример: вие решавате да бягате. Ура! Нов екип, нови маратонки, ранно утро… загрявате леко и вече тичате – първата тренировка беше страхотна! Браво на вас!

Втори ден, сутринта – бягате; трети – трябва да бягате, започвайте; четвърти – така повече не мога; пети – ще умра; на шестия ден не излизате да тичате. Познато ли ви е? Условно (много условно) – нашето съзнание се среща с подсъзнанието ни:

–       О, какво правиш, всичко ме боли! – крещи Подсъзнанието.

–       Какво правя ли? Занимавам се със спорт! Това е полезно! – настоява Съзнанието.

–       За какво е полезно? Страдат белите ми дробове, нервната система, ставите и костите (джогингът при начинаещите води до много силен стрес), всичките ми системи отказват да функционират – плаче Подсъзнанието.

Конфликтът е налице! Да се борите с вашето подсъзнание е безполезно; то е силно, много по-силно от съзнанието.

Какво да направите?

Стъпка, много бърза стъпка. След две седмици тялото ви ще свикне, болките и неразположението ще отшумят, но ползата ще остане! Подсъзнанието ще „види” ползите от новия навик и ще каже: „Добре, продължавай!”.

Колкото по-незабележими са промените във вас, толкова по-трудно ще ви бъде да ги закрепите. Когато започнете рязка промяна, вие ставате враг на своето подсъзнание, това е стрес, който ви вреди (изключение са случаите, когато към промяна ни подтикват обстоятелствата – заболяване например, тогава мотивацията е коренно различна). В мига, в който „възстанете” против самите себе си, или няма да ви се получи, или ще го направите с цената на „много кръв”.

Какво означава започването на нов бизнес за начинаещия? Проблемите и напрежението ще бъдат повече от печалбата. Вашето подсъзнание ще продължи активно да се съпротивлява, както и съзнателно да се убеждавате.

Как да „внедрите” полезния навик в живота си?

При стартиране на бизнес – започнете с книги, обучение, събиране на информация, изучете себе си – какво наистина ви харесва (ако работата, която започвате, ви носи удоволствие, вие ще постигнете много по-добри резултати).

При спортуване – отделяйте по 30 минути за себе си всеки ден, нека това да бъде под формата на разходка или стречинг.

При създаване на блог – носете бележник със себе си и записвайте мислите си през целия ден, така са написани брилянтните книги (в рамките на деня често получаваме „просветление” (инсайт), но след това мисълта се губи и изчезва, защото съзнанието периодично „заспива” и в този момент получаваме достъп до подсъзнанието, пълно с блестящи идеи).

Ситуациите са много и различни, и във всяка от тях вие трябва да откриете начина, който ще ви помогне внимателно да „внедрите” новия навик, без да подлагате на стрес вашето подсъзнание.

Ако искате нещо да бъде направено, направете го незабележимо за себе си. Не се опитвайте да изградите стена за един ден, всеки ден слагайте по тухла! Силата на малките действия е огромна!

 

 

 

 

 

More Stories
Цвете без слънце, дете без обич