8 уроци на Буда – 2

 

 5. Опитвайте се да разбирате. Отдавна сме престанали да се борим за истината, борим се само за себе си. Първоначално се постарайте да разберете хората, с които разговоряте и след това дайте възможност да ви разберат и вас. Трябва да положите всички необходими усилия, за да осмислите гледната точка на другия човек. Изслушвайте другите, вниквайте в техните представи и убеждения и ще намерите спокойствие. Съсредоточете се върху това да бъдете щастливи, а не на всяка цена прави.
6. Победете себе си. По-добре е да спечелите битката със себе си, отколкото да победите в хиляди сражения. Тогава победата е лична. Не могат да ви я отнемат нито ангели, нито дяволи, нито рай, нито ад. За да победиш себе си, трябва да победиш своя разум. Начинът за това е контрол на мислите. Те не трябва да бушуват в главата ви като морски вълни. Можете да си кажете: „Аз не контролирам мисълта си. Тя идва, когато ѝ хрумне. На това аз отговарям: Не можете да забраните на птицата да прелети над вас, но със сигурност можете да ѝ попречите да свие гнездо на главата ви.”
7. Живейте в хармония. Хармонията е в нас. Не я търсете навън. Не търсете навън нещо, което може да бъде само в сърцето ви. Често убеждаваме себе си, че нещата се случват независимо от нас като субекти, но по този начин отвличаме вниманието си от истинската реалност. Истината е, че хармония можем да намерим само вътре в себе си.  Хармонията не е нова работа, нов автомобил или нов брак. Хармонията е мир в душата и започва със самите нас.
8. Бъдете благодарни. Дайте да станем и да благодарим за това, че ако не сме учили много, то, в крайна сметка, не сме загубили много време; ако сме изгубили време, то поне не сме се разболяли; ако сме се разболяли, то поне не сме умряли. Винаги ще се намери нещо, за което да благодарим. Не бъдете песимисти! Дори в моменти на спор, на конфликт бихте могли да изброите поне десет неща, за които си струва да благодарите. Благодарното сърце ще ви направи велики!