5 съвета за повишаване на самооценката

self-improvement-books

 

Уверените хора се държат по различен начин и имат определени характеристики, които ги отличават от другите хора. Изправени пред трудности, те могат да отстоят позицията си, но за съжаление, тя не е достъпна за всички.
Ако вашата самооценка не е на нивото, на което бихте искали, има много възможности за нейното повишаване:

1. Запознайте се с чувството си за собствено достойнство.

Не се подценявайте при никакви обстоятелства. Не позволявайте на другите хора да манипулират емоциите ви или да ви използват, като понижават вашата самооценка.
Не забравяйте, че чувството за достойнство идва отвътре, и вие сте единственият, който може да го идентифицира и да говори за чувствата си. Не се страхувайте да определите свои собствени принципи и да живеете според тях. Тогава самооценката ви не може да бъде понижена или унищожена от мненията на други хора.

2. Разберете, че „отстъплението” води до успех.

Важно е да знаем кога да направим крачка назад и да преосмислим стратегията си – това е много ценно умение. Ако вървите по очевидно проблемен път, нещата няма да се решат сами, а проблемът ще се задълбочи. Ето защо е важно да знаете кога да спрете и временно да се признаете за победен.
Постоянните опити да вървите напред, без да си признаете грешките и да ги преразгледате, само подкопава позитивните очаквания за бъдещето. Успехът изисква търпение, постоянство и здрав разум.

3. Доверете се на инстинктите си.

Когато сте изправени пред трудно решение, доверете се на интуицията си. Ориентирайте се по усещанията: ако при избора на решение се чувствате добре и комфортно, значи решението ви е правилно. Ако нещо ви смущава или ви е неясно, вероятно решението е погрешно. Ако ситуацията не изисква незабавно решение, отделете време, за да претеглите всички „за” и „против” и след това предприемете съответните действия.
Бъдете внимателни, старайте се да избягвате „парализата на анализа” при трудно решение – когато измисляте нови и нови варианти как да постъпите и все повече се обърквате, без да можете да откриете правилния път.
Резултатът трябва да е следствие на това, което вие реално чувствате и мислите, а не на избора, който биха направили други хора (в резултат на съветите, които ви дават). Не приемайте избора, който правят другите хора, но им дайте възможност да говорят, за да можете да чуете мнението им за справяне с дадената ситуация.

4.Запознайте се с ролите си на водещ и подчинен.

Откажете се от постоянната роля на водещ във всичко; разберете, че понякога е нормално да бъдете водени. Понякога някой от вашите колеги или приятели ще поиска да бъде първи; по-късно ще дойде и вашето време и вие отново ще бъдете водещ.
За някои хора това може да бъде много неприятно, защото противоречащите си мнения и въпросите ще бъдат отправяни не към тях, а към друг човек. Но този стил на взаимодействие, свързан с размяна на ролите и с обмяна на идеи и мнения, ни позволява да постигнем уважение и да развием хармонични отношения.

5. Имайте ясни ценности в живота.

Понякога наборът ни от житейски ценности може да се основава на очакванията, които имат семейството и близките ни хора за нас. Но уверенността в себе си не трябва да бъде под влиянието на други хора, за да не се налага да се извинявате за всяка точка от списъка с вашите ценности. Важно е да определите своя списък и да разберете как да живеете.

Повишаването на самооценката е процес. Независимо дали работите сами или за целта използвате помощта на психолог – това е осъществимо! Резултатите си струват положените усилия!