10 любопитни факта за човешката психика

blogger-image-1187325610

1. Хората с висок коефициент на интелигентност нямат много приятели.

Много отдавна, когато предците ни са живеели в пещери и са се препитавали с ловуване, приятелството е било от съществено значение за оцеляването на племето, тъй като големите животни се ловуват по-лесно в група. Днес хората също се сприятеляват, но обикновено не го правят с цел изгода.

Едно скорошно проучване показва, че хората с висок коефициент на интелигентност не се нуждаят от много приятели. Това е така, защото мозъкът им е зает с решаването на наистина сериозни проблеми и възприема празните приказки, които представляват голяма част от комуникацията, за абсолютна загуба на време. Интелигентните хора имат и по-високи изисквания към околните. Освен това обикновено не се страхуват от самотата, тъй като имат много развито въображение и никога не скучаят.

Дори и да сте много интелигентни, това не означава, че трябва да се изолирате от останалите. Редица изследвания показват, че приятелските взаимоотношения влияят положително не само на психическото ни състояние, но и на здравето ни като цяло. Ето защо понякога е по-добре да излезете от света на книгите и да поговорите с интересни хора на живо.

2. Депресията променя възприятието ни за цветовете.

Хората, страдащи от депресия, често казват, че животът е сив. Това не е просто метафоричен израз, а истински медицински факт. По време на депресия ретината става по-малко чувствителна към контраста на цветовете и разликите между цветовете намаляват. Обратното също е валидно – сивите краски и бледите цветове действат потискащо на човешката психика и ви предразполагат към меланхолия и депресия. Интересното е, че синьото и зеленото действат енергизиращо на мозъка и му помагат да се съсредоточи върху важните задачи. Тоест, ако имате да учите, учете в някоя синя или зелена стая.

3. Не се хвалете с плановете си, иначе нищо няма да направите.

Ако решите да започнете нещо ново (например да започнете да се храните по-здравословно, да ходите на фитнес или да научите чужд език), не казвайте на никого за вашите планове. По този начин сами се обричате на провал. Когато говорите за вашите планове, околните ви хвалят за намеренията и вие изпитвате задоволство. Това задоволство сигнализира на мозъка ви, че задачата може да се счита за свършена – все пак сте получили одобрението на околните, към което сте се стремили, споделяйки плановете ви. Може да ви звучи като суеверие, но психолозите са доказали, че наистина има взаимовръзка между това да разкажете за плановете си и това да ги изпълните.

4. Владеенето на чужд език ни помага да вземаме решения.

За да откриете правилните за вас решения, не е нужно да потискате емоциите си – просто трябва да мислите на чужд език. Учените вярват, че хората често действат емоционално, когато вземат важни решения. Ако обаче анализирате ситуацията на чужд език, рационалната част от мозъка ви ще се задейства, така че вашият подход ще бъде по-балансиран, по-логичен и по-аналитичен. По този начин няма да вземете прекалено рисковано решение.

5. Младите хора по-често страдат от депресия.

Едно изследване показва, че най-нещастните хора в света са тези под 30-годишна възраст. Мъжете и жените на възраст между 18 и 30 години са по-податливи на безпокойство и стрес. Та кой казваше, че младостта е най-безгрижният период в живота?

6. Осемдесет процента от всеки разговор са клюки.

По-голямата част от всеки разговор са клюки и този факт не зависи от пола: мъжете са склонни да клюкарстват точно толкова, колкото и жените. Учените са изчислили, че 80% от нашите разговори са просто клюки и обмен на информация за приятели и колеги. Те обаче казват, че клюките не са чак толкова лошо нещо, а напротив – те са важен начин за комуникация, който ни помага да поддържаме социалните си връзки с околните. Между другото, шимпанзетата също обичат да клюкарстват за близките си.

7. Умората може да ни направи по-креативни.

Ако искате да ви хрумне някоя творческа идея, е по-добре първо да се уморите. Креативните идеи често хрумват на изтощените хора, защото мозъкът им работи по-неефективно – умът им просто няма сили да отхвърля идеи и затова е склонен да се занимава дори с онези идеи, които обикновено бихте сметнали за нелепи и безсмислени.Ето защо добрите идеи ни хрумват след дълъг работен ден, когато стоим под душа и мислим за живота. Ако сте от ранобудните хора, най-креативни и смели ще сте вечер; ако обичате да си поспивате, очаквайте новаторските идеи в малките часове на нощта.

8. Осемдесет процента от мислите ни са негативни.

Всеки ден през ума ни минават средно от 12 000 до 60 000 мисли. Нашите мозъци са по-мощни от всеки компютър! Но ето за какво ги използваме: Учените са установили, че 80% от нашите мисли са негативни. И повечето от тези отрицателни мисли се повтарят всеки ден. Така че не се обвинявайте, ако днес не сте особено позитивни – явно е така с всички ни!

9. Двадесет секунди са достатъчни, за да се сближим с някого.

Ако искате да спечелите доверието на някого, прегърнете го за двайсетина секунди. Е, хубаво е първо да го попитате за съгласието му и тогава да действайте. След тази прегръдка ще се чувствате много по-близки и дори да сте напълно непознати, ще усещате някаква връзка помежду си. Причината е в хормона окситоцин, който се освобождава при прегръдки и други приятни моменти. Заради него ние се чувстваме по-спокойни и в безопасност. Още една причина да се прегръщаме по-често през дългите зимни вечери!

10. Можем да си купим щастие.

Всички сме чували, че щастието не се купува с пари, но психолозите са на друго мнение. Парите са много важни, за да се чувствате щастливи и спокойни, но с една малка уловка. Харченето на пари за лични нужди може да ни донесе само мимолетна радост, а истинско щастие изпитваме, когато харчим пари за нашите близки и за благотворителност. Когато радваме другите, повишаваме самочувствието си и започваме да се възприемаме като по-значими личности – такива, които могат да носят радост на любимите си хора. Така и ние ставаме по-щастливи и доволни от живота си.Учените са установили и друго – парите, които изкарваме със собствени усилия, ни носят повече радост.

 

More Stories
Личните граници – здравите крепостни стени на нашата личност – 2