10 принципи за повишаване на самооценката

 

Принцип 1. Обръщайте внимание на позитивните събития в живота си.

На пръв поглед тези събития могат да ви изглеждат незначителни, но огледайте се наоколо – вижте колко нежно синьо е небето; как блестят листата на дърветата, окъпани от краткия летен дъжд; почувствайте как  приятно гали кожата ви  появилия се лек вечерен вятър. Помислете си за  нещо хубаво във вашия живот. Само посоката, в която насочвате вашата енергия ще даде и положителен за вас резултат.

Принцип 2. Престанете да се сравнявате с другите хора. Всеки човек е уникален.

Всеки от нас има индивидуален, неповторим опит и запас от ресурси: физически, емоционални, материални и т.н. В дадени ситуации, обаче, ни се случва да сравняваме своите слаби страни със силните страни на опонента си.

Принцип 3. Започнете да записвате всички свои постижения и успехи.

Купете си бележник или хубава тетрадка и започнете от днес да водите дневник на своите успехи, като всеки ден отбелязвате поне 3-5 постижения. Можете да пишете всичко, например, «аз публично казах своето мнение»; «попитах за пътя непознат човек»; «написах статия ( книга, есе и т.н.)»; «тази сутрин станах по-рано»; «направих закуска за семейството» и т.н.

Принцип 4. Избирайте своето обкръжение.

Старайте се да ограничавате общуването си с постоянно оплакващи се хора, а така също  и с хора, които ви разубеждават, че на вас нищо не ви се получава. Тези хора не вярват в себе си и като предават на вас своето недоверие, ви дърпат назад.

Принцип 5. Престанете да мислите за това, което ще кажат или ще си помислят другите хора за вас.

Това е все едно в – 20 градусов студ да  поискате да стоплите с помощта на вашата камина или отоплителна печка цялата улица. Сметките ще бъдат огромни, а резултатът – нулев. На Земята живеят 7 милиарда души. Нима можеш да се харесаш на всички и необходимо ли е това?

Следва продължение….

Повече информация на: www.b17.ru