10 начини за подобряване на емоционалното здраве – пета част

9. Гледайте към бъдещето. Източна пословица гласи: „Живейте в този свят, правете добро в този свят, но се борете за един по-добър свят.” Обърнете внимание на това, което можете да подобрите в своя живот. Трябва да знаете какво искате, за да не пропуснете момента, когато той дойде. Когато имате пред себе си мамеща цел, тя служи като един вид емоционална батерия, зареждаща ви с настроение. Не оставайте дълго време без ясни и привлекателни перспективи. Всеки ден, събуждайки се сутрин, намирайте това, което ще ви донесе радост и ще освети движението ви към целта.
10. Открийте своите ценности. Определете основните си ценности в живота и ги формулирайте в изречения. Това ще ви даде възможност да се почувствате самодостатъчни и независими. Нашите ценности принадлежат само на нас, практически е невъзможно някой да ни ги отнеме, което означава, че има нещо, което не можете да загубите. Усещането за наличие на такива ценности е мощен фактор в подкрепа на нашето настроение, любов към живота, и съответно, емоционално здраве.

Ако следвате тези прости стъпки, скоро ще започнете да усещате разликата в емоционалното си здраве. Ако все още чувствате, че ситуацията не се подобрява, може би е време да потърсите професионална помощ от психолог. Помнете, че не е важно какви проблеми имате, а как се справяте с тях.

Scroll to Top