Усещане за хармония

 

Много често в търсене на щастие, ние не успяваме да го постигнем, защото си поставяме най-различни условия: «ще започна да печеля повече», «ще си осигуря повече свободно време», «ще направя ремонт у дома» и т.н. В резултат на това ние пропускаме тези прекрасни моменти, които се случват в настоящия момент, вътрешната ни енергия отслабва и не постигаме това, което наистина желаем. Според немския писател и поет, Нобелов лауреат за литература (1946) Херман Хесе «Истинското призвание на всеки е само едно – да открие себе си.»

Когато, независимо от всичко, което се случва около него, човек се чувства пълноценен и щастлив; когато умее да се радва на всеки момент от своя живот; когато прави живота си цветен и разнообразен, то тогава той живее във вътрешна хармония.

За да я постигнете, е много важно да се вслушвате в себе си:

·   Отделете време да бъдете насаме със себе си. Когато съществува проблем, често ние започваме да правим нещо друго – разговаряме, намираме си някаква работа и така бягаме още по-далече от себе си. Необходимо е да се доверим на себе си, да чуем  вътрешния си глас, така бързо и неочаквано ще намерим най-доброто решение в дадената ситуация.

·   Създайте хармония във външния си свят: отстранете всички излишни предмети, които само консумират енергия. Купувайте само неща (дрехи, обувки, мебели и т.н.), които ви носят радост и удоволствие.     

·    Научете се да живеете и да бъдете щастливи в настоящето. Ние отделяме много време, за да мислим за събития от миналото или да предвиждаме събития от бъдещето. И забравяме, че най-важен е настоящият момент. Затова е важно да се научим да се чувстваме щастливи сега, да не отлагаме щастието за неопределеното бъдеще.

·   Научете се да разбирате, да приемате и да уважавате своите емоции, чувства и мисли. Често ние действаме по социални стереотипи, които «решават вместо нас», как трябва да се чувстваме и преставаме да чуваме себе си. Това са вашите чувства и ако те са тук, значи имат право на съществуване.

 

More Stories
Просто вървете по своя път 2