Самооценка

Вашата увереност се нуждае от малко ентусиазъм? Опитайте тези лесни, доказано ефективни методи за повишаване на самооценката в кратки срокове:

Унищожете негативните мисли

Превръщането на вашия „вътрешен критик” във „вътрешен треньор” има голямо значение за повишаване на самооценката, казва известният австралийски клиничен хипнотерапевт Меги Уайлд. „Първата стъпка е винаги да бъдете наясно с това, какво се случва вътре във вас, и да се запитате, дали това е истина или просто нечие мнение”, казва тя. „Безполезните мисли, като например, „аз съм твърде дебел”, могат да се окажат заучени, водещи началото си от детството, когато са ви говорили да не ядете прекалено много. Когато се хванете, че мислите по този начин, попитайте се: „Какво би казал за това моят вътрешен треньор?» Отначало това може да ви се стори глупаво, но дори и да не вярвате, не е страшно. Най-същественото е да прибавите към вашето неутрално мислене положителни черти.»

Обърнете внимание на езика на тялото

Случвало ли ви се е по време на среща да откриете, че седите прегърбени на стола и здраво стискате ръцете си? Тази поза може да изостри чувството ви за тревожност, но добрата новина е, че ситуацията може да бъде измамена, ако заемете «позиция на силата».

Проучване, публикувано в списание «Психологична наука», установило, че участниците, които заемат «обемни» пози, като сядане с крака, поставени на масата и ръце, кръстосани зад главата, или стояща позиция с ръце, опряни се върху повърхността на масата, показват намаление на нивота на кортизол (хормон на стреса) с 25% и повишение на нивото на тестостерон с 19%.

Изследователите също така установили, че когато хората заемат силова позиция, те усещат себе си физически по-силни и по-високи, отколкото са всъщност.

Движете се

По данни на клиника «Майо» (САЩ), редовната физическа активност стимулира изработването от мозъка на химични вещества, които ви позволяват да се чувствате по-спокойни и по-щастливи. Тя засилва вашата увереност и самочувствие, защото, спортувайки, вие все повече харесвате външния си вид. Всичко, което ви трябва е 30 минути бързо ходене или лека тренировка всеки ден. Изследване, проведено в детската болница към Института за изследване–Онтарио (Канада), установило, че тийнейджърите с наднормено тегло получават голямо психологическо предимство, ако се занимават с физически упражнения само два пъти седмично, в сравнение с тийнейджърите с наднормено тегло, които не спортуват.

Очаквайте продължение…