Самооценка – втора част

Научете нещо ново

Хора, които започват курс на обучение в нова за тях област, независимо дали става дума за изкуство или компютри, се отличават с по-добро здраве, по-слабо се поддават на стрес, както и е много по-малко вероятно да посетят лекуващия си лекар отколкото тези, които не го правят. До този извод достигнало проучване, проведено от Министерството на бизнеса, иновациите и занаятите (UK).  Научната работа, проведена от учени в Университета на Тексас (Остин), също така установила, че деца, които вземат уроци по пиано, имат по-висока самооценка от своите връстници. «Излизането от собствената зона на комфорт периодично е важно поради факта, че по този начин хората се чувстват уверени и спокойни в определена среда», казва Уайлд.

Реалистичен поглед върху модните «икони»

Постоянното разглеждане на фотографии на топ-модели с перфектна фигура може да намали собствената самооценка, особено при хора с наднормено тегло, според проучване, публикувано в «Журнал на потребителските изследвания». Дори жените с нормален индекс на телесната маса губят самочувствие, когато разглеждат изображения със слаби фотомодели.

Съвет: Не се сравнявайте с моделите. Фотографиите не винаги показват това, което е в действителност.

Научете се да казвате «не»

Хора с ниска самооценка често компенсират това, като се опитват да бъдат полезни на другите, което води до развитие на депресивно състояние, казва Уайлд. „Имах пациентка, силно затормозена от начина си на живот. Тя беше поела прекалено много отговорности. Не можеше да казва „не”, без да се чувства виновна за отказа си. Това поведение започва от детството ѝ, когато стига да заключението, че може да получи съчувствие от другите, изпълнявайки техните желания”, казва Уайлд. „Когато тя отново започна да казва „не”, се върнаха увереността и контролът над собствения живот, а чувството за вина отстъпи на заден план.”

Осъзнаване на собствените постижения

Помислете за всички трудни и предизвикващи ви ситуации,  с които сте се срещнали в миналото, като започнете с шофьорските курсове и полагането на безброй изпити, и завършите с прекратяването на лични отношения. Вие сте преминали през всички тези стъпала и те са ви помогнали да станете такива, каквито сте сега. Уайлд предлага да отделите малко време и да запишете на лист хартия вашите положителни качества, а така също и това, което искате да постигнете в близко бъдеще. Целта, записана на хартия има огромен ефект, защото Вселената я възприема като израз на намерение; като ръководство за действие. С всяка записана цел вие ставате по-силни и уверени в нейната реализация.