Ритуалите като начин да внесете повече смисъл в живота си

 

Ритуалите упражняват мощно влияние в нашето ежедневие. Някои от тях, например, задължителното приготвяне и пиене на кафе сутрин, ни дават ресурси за началото на новия ден, без да навлизат в дълбочината на определени структури, като осигуряват чувство на стабилност и сигурност.

Други ритуали, като например, проверката на заключената входна врата, ни карат да се чувстваме в безопасност и ни дават усещане за контрол. Прилагането на малки ритуали при нашето ежедневно хранене могат да ни бъде от полза да се храним всеки път с апетит. Например, ако винаги рендосваме морковите, когато приготвяме салати, това ще ни накара да чувстваме, че отбръщаме специално внимание на тялото си и правим нещо добро за него.

Малките ритуални действия са върхът на айсберга на нашите несъзнателни желания и чувства.

Психологът Робърт А. Джонсън определя ритуалите като „малки, символични действия за създаване на връзка между съзнанието и подсъзнанието”. В своите трудове той използва сънищата като портал към подсъзнанието. След анализ на това, какво означава дадено съновидение, той приканва към извършване на малък ритуал, който „да прибави още един слой осъзнатост към съня”.

Като пример Джонсън описва съня на млад мъж. Той сънува постоянно, че прекарва вечерите си с приятели в ресторанти, барове, заведения за бързо хранене и смята тези срещи за напразно загубено време. В този случай, според Джонсън, отношението на младия мъж към хората е представено чрез метафората „нездравословна храна”. След като разбира, че символът „нездравословна храна” е свързан с начина, по който живее своя живот, този млад човек измисля ритуал, чрез който да сложи край на формалните си отношения с приятели: купува много храна от McDonalds и я заравя в двора на вилата си. Това е един своеобразен начин за разбиране езика на подсъзнанието, като използваме нашите сънища.

Ритуалите са жестове на благоговение; признаване на процеси, които са извън нашия контрол. Ако човек не може да признае, че има неща, които се намират извън неговия контрол, това значително намалява усещането му за съзнателен смисъл на живота и той започва „да се храни” със сигналите, достигащи до него от подсъзнанието. Затова днес много хора, без да имат значими ритуали в своя живот, страдат от хронично чувство на празнота.  

Ритуалите като начин да се внесете повече смисъл във вашия живот, звучи обещаващо – като лесен начин да бъде запълнена празнотата.

Започнете да анализирате вашите ежедневни ритуали. Това ще бъде едно добро начало да промените живота си.