Проблеми с гърба – психологически корени

Схванат и хрущящ врат, болки в гърба или постоянно напрежение между лопатките са чести спътници при хора, работещи в офис, домакини, дори при студенти, прекарващи дълги часове над учебниците по време на изпитни сесии. Но ако следите за вашата изправена стойка, занимавате се с гимнастика/фитнес и сте се отказали да носите тежки чанти, а гърбът продължава да ви боли, добре е да се обърнете към психолог или да погледнете навътре в себе си. Местоположението на болката ще ви помогне да разберете какви проблеми ви пречат да вървите през живота с гордо изправена глава.    

Нашето тяло, както и нашият мозък, реагират при тревога, обида, страх и други негативни емоции. Първата реакция, която ни е заложена еволюционно при всяка стресова ситуация е реакцията от страна на симпатиковата нервна система – «бий се или бягай». И мускулите се напрягат, сякаш се подготвят за борба или бягство: можем несъзнателно да стиснем челюсти, да свием ръцете в юмруци, да напрегнем отделни части от тялото. Обаче първи при стрес реагират мускулите около гръбначния стълб, така наречените «паравертебрални» мускули. Появява се напрегнатост, по-късно болка и хрущене. Локализацията на неприятните усещания ще ви помогне да разберете проблемите в коя област от вашия живот са станали източник на проблемите с гърба.        

Шията свързва главата с тялото и едновременно с това света на нашите чувства, мисли и идеи с реалния свят. Проблемите в шийния отдел на гръбначния стълб могат да бъдат резултат от липсата на гъвкавост, в това число и гъвкавост като качество на характера. Може би статуквото на нещата, установеният ред вече ви е омръзнал. Мечтаете за промяна, но продължавате да вървите в стария коловоз и не можете да излезете оттам. Мускулни крампи и скованост на врата могат да възникнат при страхове: страх да видите нещо, за което предпочитате да не знаете; страх да погледнете света около вас или да се обърнете за съвет към вашето минало. При опасност раменете се повдигат, за да предпазят главата – това е универсален рефлекс при всички бозайници. Източници на проблеми в този случай могат да бъдат проблеми на работното място или безпокойство за бъдещето.

Последните шийни прешлени са най-големите в дадения отдел. Те дават опора на главата. Вие можете да изпитвате дискомфорт в тази област, ако се чувствате претоварени от много задължения, ако някой се ползва от вашите услуги, без да дава нещо в замяна. Поговорката „седна ми на врата” нашето тяло разбира буквално: появяват се допълнителни шийни ребра и деформации в областта на шести и седми шиен прешлен.  

Гръдният отдел, особено неговата горна част, е отговорен за емоциите – нали в гръдния кош се намира сърцето. Ако гърбът ви боли в областта точно под врата и над кръста, се запитайте: някой обидил ли ви е; претърпели ли сте скоро загуба на любим човек, работа, домашен любимец?

Някои хора, които страдат от болки в гръдния отдел на гръбначния стълб лошо контактуват със своите чувства. Те предпочитат да действат, а не да слушат гласа на сърцето и не могат да изразяват емоциите си. Само действията и материалните постижения им позволяват да се чувстват достойни за любов и уважение, да бъдат значими за другите.

Мускулни крампи в областта на раменния пояс и в гръдния отдел на гръбначния стълб, изгърбена стойка се наблюдават при хора, които не са уверени в собствената си привлекателност. Това са хора, които се опитват да се скрият, да станат невидими, да заемат възможно по-малко пространство. Чувствата на срам от себе си, свян, стеснителност,произхождащи от ниска самооценка, могат не само да измъчват ума ви, но и да бъдат причина за болките в областта на гръдния отдел.   

 

Следва продължение….