Проблеми с гърба – психологически корени – втора част

backpain

В поясния отдел на гръбначния стълб се намират най-масивните прешлени. Поясният отдел «носи» най-голямата тежест. И когато ние поемаме твърде много ангажименти, първо в тази ситуация реагира поясният отдел и паравертебралната му мускулатура. Болките в тази област могат да бъдат сигнал за липсата на подкрепа от страна на близки, колеги, началници. Може да бъде и неувереност – но ако болките в гръдния отдел най-често са свързани с емоционални проблеми, то болките в кръста, така наречената «lowbackpain”, обикновено са свързани със социални страхове: да не останете без финансови средства, да не ви скъсат на изпита, да не успеете да се справите с написването на дипломната работа….  

Болките могат да се засилят в случай на отказ в отговор на ваша молба за помощ – например поискали сте заем от роднини, а те са отказали или сте помолили съпруга си да ви помогне с домакинската работа, а той ви заявява, че това е «женска работа».

Поясните прешлени се намират в областта на таза, те символизират свободата – свободата на решения, действия, сексуална разкрепостеност. Неприятните усещания като тежест, напрежение, болка в поясния отдел на на гръбначния стълб могат да бъдат индикатор за проблеми в интимността, например сексуална неудовлетвореност или несъвместимост с партньора, обида от неговото поведение. Чувството на скованост от това, че събитията (в семейството, в работата, в личния живот) се развиват не така, както ви се иска, също може да бъде причина за изпитване на дискомфорт в поясната област. Човек сякаш губи свободата си, плановете му се провалят един след друг и той не може да направи нищо. Болки в тази област често изпитват хора, които смятат, че са безпомощни да решават своите проблеми (без значение дали това се е случило в действителност или не). Страхът от смъртта е още една причина за болки в кръста. Смъртта е естественият завършек на физическия живот, но в нашата култура това е тема табу и по тази причина страхът от смъртта само се увеличава. Хора, които са измъчвани от  страх от смъртта или от страх да не загубят нещо – близък човек, длъжност, финансово благополучие – могат да страдат от болки и възпаления на нерви в сакралния отдел на гръбначния стълб.

Сакрумът е последният отдел на гръбначния стълб, състоящ се от пет сраснали прешлени. Болките в тази област се появяват най-често в седящо положение, когато се отпуснем на стола или при изправяне от него. Психологическите корени на проблемите в сакралната област са подобни на тези при болки в кръста: мисли за заплаха на здравето или живота, неудовлетвореност на основните базови потребности, сексуална неудовлетвореност, недоволство от собственото тяло, чувства на обида към съдбата или близките. Към тях могат да бъдат прибавени чувства на срам от собствената пасивност: болките в сакрума се появяват именно при продължително седене. Да позволят на себе си да бъдат слаби, да приемат и да искат помощ са неща, които тези хора не умеят.  

В заключение си струва да се добави, че психологическите и физическите проблеми с гръбначния стълб могат да бъдат съчетани. Не са редки случаите, при които, когато човек не получава помощ от близките си хора, «случайно» травмира поясната или сакралната област, а при тези, които поемат твърде много задачи вместо други хора, се развива остеохондроза на шийните прешлени.