Предколедна депресия: когато празниците не носят радост

6777846281_8865c1897fПричината за предколедната депресия е несъответствието между наложилото се „очакване на празника” и реалността, в която присъстват множество проблеми, които трябва да бъдат решени. Депресията често започва с чувството на вина, което се поражда от факта, че не можем да се зарадваме на предстоящия празник поради обхваналата всички «предпразнична коледна треска». Към чувството на вина се прибавя безпокойството по повод на подаръците, гостуванията на роднини, празничната вечеря (вкъщи или в ресторант) и материалните ресурси, за да се осигури всичко това.
Коледа, както и рожденият ден, ни води до размисъл за всички несбъднати желания, непостигнати цели и неосъществени мечти през изминалата година. Да изпитате разочарование от това, че вашите очаквания не са се сбъднали, е нормална, адекватна реакция. Тази тъга е показател за това, че вашите потребности не са удовлетворени, че е необходимо да промените посоката на действие или да коригирате своите очаквания.
В този момент е полезно да «почувствате» своите потребности. Задайте си въпросите: «Какво ми носи удоволствие?”, „Кое е това, което ме прави щастлив/а?” Отложете всичко, което не изисква вашата спешна намеса, за време, когато ще имате повече енергия. Сега се заемете с това, което ви харесва. Погрижете се за душата си, порадвайте се на тялото си и те ще ви възнаградят с нови сили и възможности.
Благодарете. Намирайте всеки ден нещо добро и благодарете за него на света. Създайте си навик всеки ден да записвате вашите благодарности към хората, които са направили нещо добро за вас. Това може да бъде шофьорът, който ви е дал предимство на пътя или съпругът, който ви е приготвил закуска. Знайте, че добротата и любовта винаги са наблизо, просто трябва да ги забележите.
Общувайте. Прекарвайте повече време със семейството, приятелите, любимите хора. Емоционалното общуване не може да бъде заменено от нищо материално. Дайте подкрепа, дарете топлина и внимание на хората около вас.
Отбелязвайте своите успехи. Осъзнавайки своите дори и малки постижения, вие ще забележите как се повишава вашата самооценка, а заедно с нея се появява позитивна нагласа към света. Ако смятате, че сте уморени, че сте направили нещо не както трябва или просто не разполагате с време, си кажете: „Днес аз направих най-доброто, на което съм способен/способна!” Вие сте човек като всички други и имате право да не успеете, да сгрешите или да забравите. Въпросът е, как се чувствате след това.
И не забравяйте, че пораствайки, ние самите ставаме за себе си Дядо Коледа. От нас зависи да изпълним желанията си, да постигнем целите си и да осъществим мечтите си.