Пет принципи да получим най-доброто от съня

 

Напрежението се натрупва в нас ден след ден. Изцеждаме всичките си сили, за да постигнем успех в училище или на работното място. Но знаем ли, как да се справим със стреса, който затруднява работата на нервната система?

Съществуват много начини за намаляване на стреса: физически упражнения, занимания с йога, екскурзии, планински преходи, секс и други. Но много хора казват, че нямат време, възможност или финансови  средства за такъв род действия.

Затова нека да разкажем за съня – едно занимание, което практикуваме ежедневно.

Може би, сънят е най-доброто средство за релакс (отпускане и успокояване) на човешкия организъм, осигурено от природата. Но, въпреки това, много от нас не са способни да получат най-доброто от съня. Защо се получава така? Нека да видим пет причини за това:

Първо, не преяждайте преди сън! Трябва да вечеряте най-малко 2-3 часа преди лягане; много хора знаят това, но поради някаква причина не го правят. Най-добрата вечеря са зеленчуци, приготвени като салата (сурови) или леко предястие (варени, задушени или печени на фурна/скара, без пържене). Какво правят повечето от нас? Прибираме се вечер и предпочитаме да вечеряме някакъв вид месо или колбаси, които се усвояват от организма в продължение на 2-3 часа. След това се появява сънливост и лягаме да спим. Струва ни се, че спим и всичко е наред, но спи само нашето съзнание. Тялото ни усилено работи, за да преработи приетата храна. И от 7-8 часа сън, 2-3 часа преминават за усвояване на храната (активно работи цялата храносмилателна система) и остават 5-6 часа за почивка. А много често отделяме за нощния сън не повече от 6 часа.

Второ, не слушайте музика не гледайте вечер филми, които активират вашата нервна система (трилъри, «твърд рок»). Както и в първия случай, тялото ни активно продължава да работи, макар че, ние спим. За да се успокоим и сънят ни да бъде пълноценен, също е необходимо известно време.

Трето, с какво е заето вашето съзнание, преди да заспите? Обикновено ние прехвърляме през ума си всичко, което ни се е случило през деня и размишляваме за бъдещето. И тези мисли, в повечето случаи, не са приятни. Защо замърсяваме ума си?Факт е, че много от нас не могат просто така да превърнат негативните ситуации в позитивни. А да се припомня лошото, негативното е много по-лесно и нашето съзнание постъпва именно по този начин. Какво можете да направите? Когато си легнете в леглото, произнасяйте за себе си думи, които предизвикват у вас приятни асоциации. Например, слънце, свежест, топлина, комфорт и т.н. По време на произнасянето въображението ви ще създава приятните образи, които сте заложили в съзнанието си и сте усещали преди. Тази техника ще ви помогне да заспите с приятни чувства и усмивка на лицето. 

Четвърто, тази препоръка е насочена към тези, които спят на висока възглавница. По време на сън вашият тил трябва да бъде на едно ниво с петите ви. Ако това не е така, сърцето ви трябва да работи по-интензивно, за да кръвоснабдява вашия мозък.   

Пето, добре е да спите по гръб, защото другите положения водят до притискане на вътрешните органи. Особено силно натоварване на сърдечния мускул се получава, когато спим, обърнати на лявата си страна. Това се получава и при други положения на тялото, но се засягат други органи.

Ако спазвате тези пет прости принципи, вие ще успеете да увеличите продуктивността и ползата на вашия сън с минимум 50 %.