Пазарувайте, но………разумно!

Отивате в магазина за мляко, захар и хляб, а купувате обувки, хавлиени кърпи и кафе-машина? За съжаление, специалистите по маркетинг измислят нови схеми, принуждавайки потребителите да купуват повече всеки ден. Някои трикове, към които те прибягват, принуждават купувача да избира продукти, без, дори да гледа цената им! Как да не попадате в „капаните” на специалистите по маркетинг?

Статистиката показва, че хората не обичат да вдигат ръка или да се наведат, за да вземат дадена стока. Най-често купувачът взема това, което се намира на разстояние една протегната ръка. Казано просто, всички клиенти купуват само това, което се намира на нивото на очите им. Тъкмо на тези рафтове са подредени най-скъпите продукти. Ако наистина искате да пазарувате икономично, трябва да обърнете внимание на стоките на най-горните и най-долните рафтове. Така също, съществува и понятието «ниво на очите на детето». На тези рафтове са поставени най-популярните детски играчки, бонбони и други продукти. Изход от тази ситуация има: настанете детето си в количката или го носете на ръце.

Във всеки супермаркет всеки ден стартират нови акции. Често в средата на търговската зала стоят симпатични момичета или момчета, предлагащи да опитате колбаси, сметана, сирене и други продукти. Купувачите смятат, че по този начин ги запознават с продуктите на различни фирми. Това изобщо не е така. Акциите са изчислени за «добрите» клиенти, които не умеят да отвърнат на удара. След като е опитал маслини или наденица, клиентът по-скоро ще си купи един килограм от продукта, отколкото да каже на рекламиращите лица, че продуктът е твърде скъп или не е вкусен. Ако принадлежите към този тип, просто минавайте покрай такива места, без да се спирате. Трябва да избягвате да опитвате не само стоки в магазина, но и в салоните за красота, магазините за козметика.

Всеки магазин има свой таен „маршрут на купувача”. Един отдел много органично преминава в друг и когато човек няма определен план за пазаруване, той ще следва дадения маршрут. Пътят е замислен така, че потребителят да обърне внимание на продукти, от които не се нуждае. Това са красиво опаковани стоки с необичаен ценоразпис, които най-често рекламират невероятни отстъпки. Купувачът не може да устои. За да не купувате спонтанно, ходете в тези отдели, които ви интересуват, и правете списък на необходимите продукти.

Колкото по-бавно се движи потребителят в търговската зала, толкова повече покупки ще направи той. Във всички магазини се чува бавна и спокойна музика, предразполагаща към ненужни придобивки. Изход има: когато отивате в супермаркет, носете си плеър и включвайте нещо бързо и забавно.

Важна роля има и факторът цвят. Обърнете внимание на това, какви цветове са използвани в интериора на магазините. Отвън те са боядисани в много топли и привличащи тонове, а вътре – винаги са в студени тонове, които отслабват предпазливостта на потребителите и успокояват.

Повечето хора на Земята са десноръки, затова луксозните стоки винаги се намират от дясната страна. Правилото на «дясната ръка» действа още от входа на търговската зала. Когато потребителят върви по„маршрута на купувача” в магазина, от дясната му страна ще бъдат поставени скъпите стоки. За да не купувате скъпи и ненужни неща, когато влизате в магазин, обръщайте внимание първо на продуктите от ляво разположените рафтове.