Манипулации – как да им се противопоставим – втора част

7. Настоявайте за ясни обяснения, без двусмислици и излагайте вашето мнение по въпроса. Не позволявайте на провокатора да прави промени, за да ви накара да се чувствате глупаво; «слабите» обяснения са признаци за измама или липса на достатъчно знания у уж информирания събеседник.
ce9144d8f925be63efbb0432627f6100 8. Бъдете наясно с изискванията на ситуацията, без значение колко обичайни могат да ви изглеждат: ролеви отношения, символи на властта, титли, правила, показен консенсус и задължения.
9. Бъдете особено внимателни при опити за създаване на отношения „домакин – гост”, при които ви приканват да се чувствате и да действате като гост, защото по този начин ограничават вашата свобода на избор и вашите действия.
10. Помнете, че няма такова нещо като истинска, безусловна любов от страна на непознати хора; любовта, приятелството и доверието трябва да се развиват с течение на времето и обикновено включват взаимодействие, потискане на вашия „Аз” и съпричастност – работа и ангажимент от ваша страна.
11. Когато се окажете в ситуация на безлично влияние, персонализирайте себе си и агента на влияние, за да бъдат установени отделните индивидуалности и общите интереси; сломявайте съпротивата на вашия събеседник чрез контакт очи в очи, лични имена и майсторски си служете със своята и на партньора ви личностна идентичност.
12. Избягвайте „общите ситуации”, които са необичайни за вас и при които имате малка възможност за контрол и свобода; веднага определяйте границите на вашата автономност; бъдете наясно с психологическите и физическите резултати от ситуацията: приемайте малките спорове като „необходимото зло” за избягване на онова, което би могло да доведе до по-голяма загуба, ако ситуацията се развие до естествения си край.
Очаквайте продължение…

 

 

 

More Stories
Интуицията като полет на душата