Как избираме партньорите си

 

Според известна фраза, която принадлежи на Зигмунд Фройд, „ние се срещаме с хора, които вече съществуват в нашето подсъзнание. Първоначалнорисуваме човека в своето въображение и едва след това го срещаме в реалния живот.”

Това означава, че нито един човек не се появява в живота ни случайно. И ако до нас е партньор, който се отнася зле с нас; има пагубно влияние върху нас и нашия живот; не ни цени и с него се чувстваме като в капан – това означава, че в нашето подсъзнание се намира точно такъв „обект” (така психоаналитиците наричат безсъзнателния образ на близък ни човек). Ние сме привлекли към себе си точно такъв човек и той реализира чрез отношенията ни нашите предварителни нагласи.   

Ето пример за нагласите, които могат да се намират в нашето подсъзнание и да се проявяват, реализирани като неуспешни лични отношения:

·        Не трябва да ме обичаш такъв, какъвто съм (такава, каквато съм). За да получа любов, аз трябва да се преструвам; да не бъда себе си; да потискам негативните си чувства и претенции; да бъда добро момче/момиче.

·        Аз съм нужен/нужна, само когато съм удобен/удобна на другия човек.

·        Мен не трябва да ме обичат, а трябва само да ме използват.

·        Аз не съм ценен/ценна сам/сама за себе си, а само заради това, което давам на другите.

·        Аз не съм необходим/необходима на другите, когато съм слаб и уязвим (слаба и уязвима). Само когато съм силен човек, мога да бъда обичан/обичана.

·        Всички мои взаимоотношения рано или късно приключват.

 За да изградите отношения с човек, който да се отнася добре с вас и да ви обича, е необходимо да се потопите в своя вътрешен свят и да откриете тези нагласи, които ви пречат. С други думи, да смените негативния вътрешен обект с позитивен.

Всички подобни нагласи, като правило, са безсъзнателни. Това означава, че на съзнателно ниво човек може да има усещането, че мисли много позитивно, а на безсъзнателно ниво е точно обратното. Най-добрият начин да проверите, какво се намира във вашето подсъзнание, са събитията, които се развиват във външния свят.

Работата с психотерапевт ще ви помогне не само да установите вашите негативни нагласи (макар за това понякога да е необходима продължителна психотерапевтична работа), но и да ги замените с позитивни и по-утвърждаващи нагласи.

More Stories
Истинска жена + истински мъж = истинска невроза