Как да управлявате вашата мотивация

       Не ни е необходима motivation-tipsмотивация, за да полежим на дивана или да изядем парче торта – лесно е, няма нужда да се напрягаме. Но когато целта, пътят е свързан с прилагане на усилия, стрес и трудности – тогава без „вътрешен двигател” не можем да постигнем успех. Лесно ли се подчиняваме на вечния двигател на всички наши постижения? Или отново надделява мързелът?Учените дават различни дефиниции за този „вътрешен  двигател”. Казано най-просто, мотивацията е вътрешният подтик към действие. Но как да запалим нашият двигател – мотивацията – в подходящия момент?

1.     „Към”/ „От”. Понякога сме движени напред от жаждата за постижения, а понякога – от страха от последствията: „Ако сега не направя това, шефът ще ми трие сол на главата!” Мотивацията зависи частично от контекста на нашата дейност: работа, свободно време, развлечение или хоби. Често по време на работа, особено ако тя не ни е много приятна, преобладава мотивацията за избягване „от” (за да не бъдем лишени от премии, за да не ни накажат, за да не ни натоварят с повече работа и т.н.). По време на отдих сме насочени повече „към” а получаване на удоволствие, за да се похвалим с фотографии във Facebook, за да поговорим в Skype, за да си купим желана вещ). Освен това, всеки от нас има предпочитана мотивация в живота – „към” или „от”. Някои дори отиват на почивка, „за да бъдат по-далече от стреса на работното място”. Нито мотивацията за постигане, нито мотивацията за избягване сама по себе си е добра или лоша, тъй като и двете ни водят по пътя към постигане на нашите цели.

2.    Любопитство. Ако се намирате в застой по отношение на даден проблем (в състояние сте на лек ступор – обездвиженост и вцепененост), първото, което трябва да направите, е да посеете семената на интерес към този проблем. Започнете да си задавате въпроси, които имат отношение към дадения проблем, но на които все още не намирате отговор. Например не ви е ясно, как да напишете заключението на дипломната си работа или как да започнете да си търсите нова работа. Нека в ума ви лесно и бързо да възникват въпроси: Колко страници ще бъде заключението? Кои изводи трябва задължително да посоча? Кой от колегите е писал подобна работа и мога да го попитам? Какви свободни работни места има в момента? Какъв работен график бих искал да имам? Кой от моите познати би могъл да ми помогне в търсенето на работа? Кой би могъл да ми даде препоръки? Позволете на въпросите да идват – без отговор засега! Почувствайте лекотата във вашето тяло – това е предвкусването, очакването да получите информация, състоянието на любопитство по отношение на вашия проблем, интересът ви към него.

3.   Добавете движение. Движението – това е ритъмът на нашите емоции. Ступорът подхожда на балада, а любопитството – на какво? Изберете подходяща музика за вашия проблем – чуйте я вътре в себе си. Какви усещания поражда тя във вашето тяло? Почувствайте промяната.

Следва продължение….