Как да развием интуицията си

„И тъй, искате ли да разбирате нещата в тяхната действителност, възложете това на интуицията в себе си. Каквото каже тя, вярвайте и. Остане ли да вярвате на своя ум и на своето сърце, те да ви управляват, вие сте на крив път. Слугите не могат да управляват господаря си. Остави ли се на тях, те непременно ще объркат пътя. Искаш ли да научиш нещо, възложи го на интуицията си. Колкото да учиш и философствуваш, в хиляда години едва ли ще научиш толкова, колкото си научил чрез интуицията за един ден. Чрез интуицията ти можеш да научиш, какво представя животът на Слънцето и на Луната, а с ума си едва ще научиш, какви елементи влизат в състава на Слънцето. Ще каже някой, че може да се съобщава със Слънцето. Ако е така, нека каже нещо характерно за живота и съществата на Слънцето. За пример, ако говорите за хората като жители на Земята, ще кажете, че всички дишат, всички мислят и чувствуват, всички се движат.” – Беинса Дуно, 23.07.1930 година, Езерата.

Според Алберт Айнщайн „Единственото наистина ценно нещо е интуицията.” Как да я открием в себе си и как да работим с посланията, които тя ни дава?

Отговор ни предоставя психологът Лиза Орлова. Винаги, когато иска да получи отговор на въпрос или да вземе решение, тя моли за помощ своя „вътрешен мъдрец”, своя вътрешен глас. Процесът, който описва, включва няколко етапа:

1. Формулирайте възможно най-ясно своя въпрос, а след това го запишете. Това е важно – записването подпомага конкретизирането на проблема.

2. Седнете удобно, затворете очи, изправете и отпуснете гърба. Произнесете въпроса за себе си. Повторете го още няколко пъти, като наблюдавате за възникващите у вас усещания. Обърнете внимание на всичко, което ви идва в главата, особено тези мисли, които говорят за съпротивление на процеса. Запишете онези, които ви се струват важни.

3. Използвайте дишането за опора. Концентрирайте се на вдишванията и издишванията си, докато ума ви се успокои.

4. Сега се задълбочете. Концентрирайте се върху сърдечната си област (в средата на гръдния кош). Можете да прибегнете и до визуализация: представете си, че някой ви спуска по стълба в пещера и попадате в пълна тишина.

5. Без да нарушавате тази тишина, помолете мъдреца, който се намира във вас, да се разкрие. Можете да се обърнете към Бога, когото почитате или към своя духовен наставник.

6. Задайте своя въпрос. Почакайте в тишината, без да правите предположения или да се обезсърчавате. Помнете, че отговорът не винаги пристига в словесна форма и може да се прояви като чувства или образ. Ако не получите отговор веднага, не се отчайвайте: интуицията има свое време. Бъдете наблюдателни, защото в близките дни ще получите отговор.

7. Когато чуете посланието на интуицията, го запишете и го дръжте в ума си, докато улегне. Наблюдавайте за усещанията си. Опитайте се да не интерпретирате посланието – достатъчно е просто да го държите в съзнанието си: промяната ще настъпи спонтанно.

Бъдете внимателни: ако в получения отговор се съдържа обвинение, осъждане или заплаха за наказание, този отговор не идва от истинския вътрешен глас. Истинската мъдрост не познава граници, тя е наситена с любов. Интуицията може да ви помоли да поемете отговорност в дадена ситуация, но тя никога няма да изисква да обвинявате себе си или другите.

8. Помислете какво трябва да направите, за да промените ситуацията в съответствие с полученото послание. Оттук започва истинската работа.

Постепенно ще се научите да се настройвате на вълните на вътрешната мъдрост; ще започнете да живеете по-пълноценен живот; ще придобиете повече увереност в себе си. Всичко, което се изисква от вас е ЖЕЛАНИЕ – желание няколко пъти дневно да се обръщате към себе си с въпросите: „Какво иска в този момент моето висше АЗ? Как би постъпил в тази ситуация мъдрецът, живеещ вътре в мен?»

Когато започнете да работите по описаната схема е необходимо първоначално да успокоите ума си чрез дълбоко дишане.

И накрая препоръка към тези от вас, които «не виждат» (нямат визуално възприятие) – обръщайте внимание на чувствата си, на реакциите на вашето тяло. Когато започнете да забелязвате своите усещания, да ги осъзнавате, ще започне да расте и увереността в самите вас.

 

В статията е използвана рисунката на Кавех Адел  „Врата на интуицията“.

Scroll to Top