Как да общуваме в семейството без конфликти

Защо има конфликти в семейството? Защо съпрузите не се разбират помежду си? Защо споровете пламват пак и пак? Защо съпрузите всеки път търсят все по-силни обиди, за да се наранят? Как да се избегнат скандалите и споровете; как да се върнат любовта и разбирането?

Ето някои съвети:

1. Когато говорите, помислете, какво действие оказват вашите думи върху събеседника ви. И така, вие се карате, крещите си един на друг. Спрете се и се замислете:

  • Защо казвате това?
  • Какъв ефект ще окажат думите ви върху вашия събеседник?
  • Какво искате да му споделите?
  • Как трябва да го кажете, за да може вашият съпруг/вашата съпруга да ви разбере правилно?

2. Научете се да контролирате гнева си. Ако сте ядосани, ако не можете да се успокоите, по-добре отложете разговора – той не би бил от полза.

Съвет: За да се успокоите, поемете дълбоко въздух и бавно издишайте, като броите до десет. Ако това не помогне, направете още няколко дълбоки вдишвания и продължителни издишвания, докато не почувствате спокойствие. Ако чувствате, че отново ще избухнете – отидете в друга стая, като преди това помолете съпруга си да продължите разговора по друго време.

3. Говорете за своите чувства. За това е необходимо да се научите да разбирате чувствата си, да ги осъзнавате и да ги формулирате. Например: „Сега ми е болно ……обидно, тревожно, страшно и т.н.” Когато говорим за своите чувства, ние никого не обиждаме, а призоваваме към разбиране и съчувствие.

За какво да говорим за чувства? Нима събеседникът и така не разбира, че нещо не ни е приятно? Понякога наистина не вижда, не чува и не разбира. Понякога той/тя по различен начин тълкува нашите думи и ги възприема като нападение или като неуважение.

4. Научете се да разбирате чувствата на събеседника си. Трябва не само да се говори за собствените чувства, но и да се слушат и разбират емоциите на партньора. А как иначе искате да ви разбират вас? Бъдете готови и вие да видите, чуете и да вземете под внимание чувствата на вашия събеседник. Бъдете подготвени за това, че и вие може с нещо да сте обидили или наранили вашия съпруг/вашата съпруга. В този случай е необходимо да се извините, като признаете своята грешка.

Очаквайте продължение….

Scroll to Top