Как да не се превърнете в заложници на есенната депресия

5417548476_94fe0271b7_zС настъпването на есента ви става все по-трудно да ставате сутрин? Смятате, че това е апатия? Или мързел? Изгубили сте желание да се занимавате с активна дейност? Все по-често нямате настроение? Тогава тази статия е за вас.
През есента светлата част от денонощието започва да намалява по продължителност, дъждовете са все по-чести и продължителни, слънцето често се крие зад облаци, започва да става влажно и мъгливо. В разговорите си все по-често споменаваме есенната депресия.

Какво е есенна депресия и защо възниква тя?

Есенната депресия е временна тъга, мрачно настроение, което е свързано със смяната на природните цикли, в резултат на което нашият организъм изпитва дискомфорт и се опитва да се приспособи към новите условия.
Колкото човек е по-чувствителен към промените в метеорологичните условия, толкова по-вероятно е се предаде в плен на есенната депресия.

Причини за възникване на есенната депресия:

• Постепенното намаляване на продължителността на светлата част от денонощието, облачното време, честите дъждове.
• Нарушената обмяна на мелатонина и серотонина – хормоните, които са пряко свързани със създаване на нашето настроение. По време на смяна на сезоните (от лято към есен) при повечето хора настъпва интензивна промяна в организма. Изработва се по-малко серотонин (хормона на щастието), което води до повишаване нивото на хормона мелатонин (хормона, който регулира съня, телесната температура и глада). Увеличеното производство на мелатонин в мозъка води до състояние на сънливост и апатия, като в същото време ни предпазва от понижаване на телесната температура, а намаленото производство на серотонин води до небалансирани цикли на съня и промени в настроението.
• Хиповитаминозата и авитаминозата.
• Осъзнаването на това, че календарната година е към края си, което ни навежда на размисли за свършената работа през годината; за това, доколко сме успели да реализираме плановете си и ако човек стигне до извода, че не е живял по начина, по който е искал, това повишава риска от възникване на есенна депресия.
• Липсата на пълноценна почивка, наличието на хроничен стрес.

Как да се предпазите от есенната депресия?

Очаквайте продължение…