Истинска жена + истински мъж = истинска невроза

1220webИнтернет и другите социални мрежи са пълни с примамливи заглавия: „Как да станете истинска жена”, „От каква жена се нуждае истинският мъж” и т.н.
Отглеждайте цветя, приготвяйте супа, подкрепяйте мъжа във всяко начинание – и ще имате щастие и нова дрешка. Убийте мамут, правете подаръци, оженете се навреме – и ще имате тигрица в леглото, богиня в кухнята и най-голямото щастие на света.
Когато един мъж се запознае с една жена, те веднага започват да „налагат” един на друг шаблони. И ако не си тръгнат от първата среща, откриват коренно разминаване с тези наложени от социума шаблони. Или продължават да се срещат, живеейки с илюзии. След това се събират и откриват, че нищо не е така, както са си го представяли.
Започва бавно взаимно унищожение, породено от обидата, че другият не отговаря на идеалния образ. Затвърждава се увереността, че партньорът трябва да работи върху себе си, да се научи да готви или да ремонтира, да ни носи кафе в леглото или да се грижи за нас до края на живота ни.
Представете си, че се опитвате да обуете чифт дънки, два размера по-малки от вашия. Можете да си „гълтате” корема, колкото искате – те няма да ви станат. А дори да ви станат – няма да можете да направите и крачка. Същото нещо се случва, когато се опитвате да бъдете „истински мъж” или „истинска жена”.
Можете да започнете да спортувате, да спазвате диета, като се обвинявате, че дънките не ви стават или цяла зима да мръзнете без топли панталони. А можете просто да изберете подходящия за вас размер.
За да изградите хармонични взаимоотношения, не е необходимо да бъдете „истинска жена” или „истински мъж”. Достатъчно е да бъдете човек и да се отнасяте по човешки с вашия партньор – с доброта, приемане и разбиране. Не се опитвайте да моделирате другия, за да го промените, както ви харесва. Уважавайте го за това, което е – независимо дали може да готви или да ви донесе убит мамут. Бъдете готови да го слушате и да го чуете. Бъдете диалогични дори и в най-трудните моменти. Защото всички ние сме живи хора, а не примери от статия по популярна психология.

More Stories
10 принципи за повишаване на самооценката – 2