Има ли днес нещо по-важно от парите

„Не почитай парите нито повече, нито по-малко, отколкото струват. Те са добър слуга и лош господар.”

А. Дюма-син

Живеем в условия на пазарна икономика. В езика ни присъстват думи като „търсене и предлагане”, „производство”, „ценообразуване”, „реализация”, „потребление”. Според Оскар Уайлд „Младите хора днес си въобразяват, че парите са всичко, а когато остареят, те се убеждават в това.” Наистина ли парите са богът на този свят? И дали истинското щастие е в пряка зависимост от количеството пари или придобитите материални вещи?

В живота (за радост!) съществуват неща, много по-важни от парите. Ето някои от тях:

1. Опитът във взаимоотношенията. Целунете спонтанно някого; напишете писмо на някого, в което споделете вашите искрени чувства. Отделете време в почивния си ден, за да приготвите интересно и вкусно ястие. Изненадайте с вечеря на свещи любимия човек.

2.Обучението в мъдрост. Ако смятате, че знаете всички отговори, не може да се каже, че вие сте мъдри. Учете се на мъдрост! Мъдростта идва от познанието, колко малко в действителност знаем.

3. Бракът. Животът ви ще се промени коренно, когато вие дълбоко и  безрезервно приемете в него другия човек. Стремежът ви да бъдете добри ще позволи да се разкривате частица по частица пред любимия човек.

4.Приятелските отношения. Добрите приятели, които познавате от години, и приятелската атмосфера при срещите ви са прекрасно доказателство за пълноценен живот. Приятелството няма връзка с нещата, които притежавате, или действията, които можете да извършите. Самите те – вещите и действията – се намират в обръщение, заради хората и техните взаимоотношения.

5.Здравото тяло. Здравето не може да се купи, но неговото поддържане е въпрос на личен избор. Отказът от вредните навици ще направи тялото ви по-здраво, а следователно и по-привлекателно.

6. Психическото здраве. Физическото здраве не може да бъде съвършено без психическото. Необходимо е да се научите да изразявате чувствата си по правилен, здравословен начин. Проблемите, които ви тревожат трябва да бъдат решавани, а не избягвани от вас.

7.Страстта. Какви неща ви карат да преживеете силно емоционално вълнение? Ястието на живота ви ще бъде блудкаво, ако не добавяте подправки, придаващи му острота и вкус.

8. Акцентът върху вашата сила. Парите идват (прииждат като вълна), увеличават се и убиват. Умението да живеете, дори да процъфтявате без пари, означава, че те имат слабо влияние върху вас.

 

Следва продължение….

More Stories
Медитацията е полезна за вашия мозък