Има ли днес нещо по-важно от парите – втора част

 „Не са необходими пари за това, което е необходимо за душата.”

Х. Д. Торо  

9. Сигурност. Насочете всичките си усилия за създаване на безопасно място, където да се чувствате защитени; място, което да ви служи като убежище. То може да бъде както реално съществуващо (например стая или кът от дома), така и създадено от вашето въображение. Създавайки си сигурно място сега, в бъдеще вие ще бъдете в състояние да се възползвате от неговата плодотворна възвращаемост.

10. Подкрепа на другите. Голяма част от хората, които успешно подкрепят други хора, споделят, че това им дава чувство на щастие и удовлетворение, които не могат да бъдат получени от придобиването на каквито и да било материални богатства.

11. Личностно развитие. Съществуват безброй възможности за усъвършенстването на всеки индивид като уникална личност. Можете да работите за подобряване на вашите постъпки, развитие на ценностната ви система, разширяване на знанията ви в различни области като философия, религия, психология и т.н. Усъвършенствайки своята личност сега, вие правите вашето бъдеще по-добро.

12. Признателност. Има една поговорка, която гласи: „Щастие е когато по-често благодариш на Бога, отколкото да го молиш.” Ако започнете по-често да благодарите на Бог за това, което имате, вашето удовлетворение от живота бързо ще нарасне.

13. Хоби. Много хора, попаднали в житейската рутина, не знаят, че щастието не зависи от натрупания финансов капитал или от количеството закупени вещи. Не бъдете като тях. Намерете за себе си това, което ще ви носи истинско удоволствие. Често то се крие в най-елементарни неща като игри с домашния любимец, продължителни разходки, общуване с приятели, любимо занимание.

14. Духовност. Развитието на духовната страна на личността, която всеки от нас е, трябва да бъде цел на живота ни. Опознавайки и развивайки себе си чрез четене, анализи, размисли, молитви, вие можете да постигнете невероятно спокойствие, хармония и радост, които понякога е много трудно да намерите на друго място и е невъзможно да купите с пари.