За тези, които никога не успяват

Руският психолог Ирина Тихомирова споделя, че нейни приятели често я питат: «Как така винаги успяваш?». Тя събира няколко «добри» книги, прочита ги и ето до какви изводи достига (съветите са подходящи за всеки тип професия):

1iStock_000035178404Small. Научете се да определяте важното. Поставяйте си цели!
Поставянето на цел е необходимо умение в днешния свят. Постоянно ни залива най-различна информация. Телефонните разговори, телевизия, интернет, срещите с приятели поглъщат свободното ни време. На всеки е позната ситуацията, когато влизаш в интернет буквално за няколко минути, а «оставаш» там за няколко часа – т.нар. «блато» безмилостно изяжда времето ни.
Направете елементарно упражнение. Вземете лист хартия и напишете на него нещата, които наистина са важни за вас. Не се страхувайте да зачеркнете ненужното.
Научете се да си поставяте цел и да довеждате нещата до край. Ако не знаете как да направите това, започнете, като си поставите малки цели в рамките на една седмица. Не забравяйте да благодарите на себе си, когато целта е изпълнена. След това си поставете цели за един месец. По този начин ще се научите да планирате и да си поставяте дългосрочни цели за година, пет, десет. Това е пътят, по който трябва да вървите. Разделяйте целите си на задачи и ги изпълнявайте.
Времето е една от най-важните ценности в живота ни. Постарайте се да го харчите разумно.

2. Открийте изгубеното време.

Правете този експеримент в продължение на 3–5 дни. През тези дни си водете дневник за нещата, които сте вършили през деня. Постарайте се да запишете абсолютно всичко, като най-добре е да записвате на всеки 1 час. Това ще ви даде възможност да определите вашите главни «абсорбатори на време», след това да ги анализирате и да разберете по какъв начин бихте могли най-добре да ги използвате.
Един пример. Ако прекарвате в метрото по 2 часа дневно, за един месец това прави 60 часа, а за една година – 720 часа (30 денонощия!). С какво бихте се занимавали през тези 30 дни от вашия живот? Вместо да съзерцавате чуждите обувки или да четете рекламни надписи, можете да слушате аудиокниги, или просто да четете книги. Можете да започнете да учите чужд език или други полезни за вас неща.

3. Направете списък на важните дреболии.

Много често усещането, че не ни достига време, се дължи на ежедневните дреболии, които се налага да правим (като миене на съдове, да позвъним на колегата, да направим списък за покупки, да се обадим на мама и т.н.). Такива дребни неща често развалят всичко.
Направете си списък на ежедневните дреболии, които се налага да правите в рамките на седмицата и го поставете на видно място. При всеки свободни 15 минути изпълнявайте по нещо от списъка. Това е толкова лесно! Дръжте списъка винаги под ръка, за да можете да добавите нова, току-що появила се дреболия или за да задраскате вече изпълненото.

Следва продължение…

 

 

More Stories
Къде са истинските мъже