Защо не работи „простото” позитивно мислене

Днес по рафтовете на книжарниците в разделите за психология може да се намери огромен брой книги за позитивно мислене. Такива книги леко и ненатрапчиво обещават бързи промени в живота и единственото необходимо за това е да промените мисленето си и да започнете за разсъждавате позитивно. Най-известният пример е нашумялата книга „Тайната” („The Secret„), но също и различни книги по нервно-лингвистично програмиране (НЛП). Освен това, някои привърженици на бързите методи в психотерапията обещават качествени промени в живота за 2, 3, 5 сеанса, базирани на същия този принцип за позитивно мислене. Основният постулат при него е да се изчисли негативната нагласа и да се замени с положителна.

Практиката, обаче, показва, че такива краткосрочни методи не дават резултати по ред причини.

Един много разпространен пример: девойка, която не може да се омъжи. На повърхността – тя много иска да се омъжи, изглежда привлекателно, умна е, умее да готви добре, но всеки път с новия мъж нещо не се получава. Тук веднага може да се предположи, че съществува някаква дълбока нейна нагласа, която пречи за изграждане на дългосрочни отношения с мъжете. Може би, и самата девойка ще се съгласи, че дълбоко в себе си не желае да се омъжва. Възможно е с помощта на НЛП-консултант тя да започне да повтаря необходимата позитивна мантра (като използва медитация или визуализация). Но най-вероятно, нищо няма да се промени.

Най-вече, защото да се знае и да се осъзнава/да се преживява, са съвършено различни неща.  

За да знаете, е достатъчно да прочетете книга по практическа психология. За да осъзнавате, е необходимо внимателно и задълбочено изследване на собствената емоционална сфера, което обикновено преминава през дебрите на съпротивления и психологически защити. За съжаление, дълбоко в душата си човек обикновено се страхува да променя нещо в живота си. Той свиква с нещастието си, родее се с него и да се откаже от него е все едно да предаде стар приятел. Ето защо човек може дълго, много дълго да се противопоставя на осъзнаването на своята основна жизнена ориентация, поради което и бързите методи в психотерапията не работят (за да могат в клиента да възникнат наистина дълбоки качествени изменения).   

Какво отличава знанието от осъзнаването?

Знанието като правило е пусто и мъртво. Става дума за: „Аз разбирам всичко, но нищо не мога да променя”. Осъзнаването е живо, емоционално, ярко и след него става ясно, че промените са възможни и са близо.