Зад всеки успял мъж стои една добре развита интуиция

a7f54f47f865b4a9ca03b72d2ccbfe5a

В своята автобиография сър Ричард Брансън (собственик на корпорацията Virgin) признава, че интуицията е важен елемент в предприемаческата му дейност и при вземането на решения за бизнес начинания:
“Когато се срещна с даден човек, аз си съставям мнение за него в първите 30 секунди. Половин минута ми е необходима, за да взема решение и по повод на бизнес предложение и да определя дали то представлява интерес за мен. Разчитам много повече на интуицията си, отколкото на проучването на огромно количество статистически данни.”(от „Интуитивният ум” на Юджийн Садлър-Смит)
Ето някои от неговите бизнес и житейски правила:
„Ако сте предприемач и не сте правили грешки, значи не сте предприемач.”
„Възможностите в бизнеса са като автобуси – винаги има следващ.”
„Не се захващайте с нещо, ако не ви харесва.”
„Аз винаги съм се отнасял към бизнеса като към развлечение и с времето забравям къде свършва работата и къде започва личният живот.”
„Гордостта ми никога не ми пречи да призная, когато не съм прав.”
„Винаги се радвам, когато получавам лошо обслужване. Не, не съм мазохист – просто най-добрите ми бизнес идеи са ме спохождали, когато са ме обслужвали зле.”
„През всичките 40 години, в които се занимавам с бизнес, ми е помагала готовността ми да се вслушвам в чуждото мнение и да приемам предложения, които са по-добри от моите.”
„В бизнеса няма място за консервативен начин на мислене, тъй като то може да ви подреже крилата, да ви направи слаби и неспособни да оценявате фактите. А това просто убива.”
„За мен да създадеш бизнес означава да направиш нещо, с което да се гордееш, да обединиш талантливи хора и да изградиш нещо, което сериозно да промени живота на другите.”
„Не се страхувайте да правите пресметнати рискове. Понякога е по-добре жерав в небето, отколкото врабче в ръката.”
„Успехът не идва при тези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдете новатори – все пак не забравяйте, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.”
„Много по-добре е да обещавате по-малко и да давате повече, отколкото обратното.”
„В бизнеса, както и в живота, важното е да правите добро.”
„Аз все още предпочитам да говоря с хората, а не да си пиша с тях.”
„През целия си живот съм се опитвал да стоя далече от кабинетите. Работил съм предимно на три места: вкъщи, на яхтата, и в хамака.”
„Строгият костюм не добавя делови качества.”
„В една компания всеки ръководител – от началника на отдел до топ мениджъра – от време на време трябва да сваля костюма и да изцапа ръцете си.”
„Дайте на вашите служители имейл адреса и телефонния си номер. Те няма да ви притесняват без причина, но това ще е голям психологически стимул за тях – да знаят, че ако някой проблем изисква вашето участие, те могат да се обърнат към вас по всяко време.”
„Аз никога не казвам: „Не мога да го направя, защото не зная как се прави.“ Аз винаги опитвам. И не позволявам да ме спират глупави правила.”
„Ако нещо спре да ми доставя радост, започвам да мисля за промяна. Животът е твърде кратък, за да го живеем с кисела физиономия.”
„Моето мото е: Живей весело, а парите ще дойдат.”
„Ако започвате нов бизнес и ми поискате бизнес съвет, бих ви казал следното: „Бъдете почтени при всяка сделка. Не мамете, но се стремете към победа. „”
„Най-важното за мен е да удържа думата, която съм дал на някого.”
„В бизнеса думата морал не е празна дума. В нея е целият смисъл.”
„Бизнесът трябва да подобрява живота на хората, в противен случай не си струва изобщо да го започвате.”
„Сприятели се с враговете си – това е важно правило и в бизнеса, и в живота.”
„Успехът, който идва веднъж, не храни цял живот.”
„Истинското лидерство се състои в това: спокойно и ясно да можете да обясните защо е взето едно или друго решение.”
„Парите са лош показател за успеха. По-лоша е само славата.”
„Ако попитате в какво вярвам най-много, аз ще отговоря: в семейството си.”
„Мисля, че няма да спра, докато не падна.”
„Твърдо вярвам, че в живота няма нищо невъзможно.”
„Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.”