Бетховен вместо аналгин

v_piano_keys_hand_gal«Музиката лекува душата и тялото» – подобен надпис може да се види на някои италиански инструменти от епохата на Ренесанса.
И това наистина е вярно! Музиката е мощно лечебно средство, способно да въздейства върху физическото и психическото състояние на човека.
Оздравителното въздействие на музиката е известно отдавна. Още в Древен Египет и Елада лекарите лекували болните със звуци и имали обширни познания в тази област. Древните китайски лечители смятали, че музиката може да помогне при всяка болест и дори изписвали “музикални рецепти” за благотворно въздействие върху един или друг орган.
Първите сериозни проучвания за терапевтичното въздействие на музиката върху организма на човека са проведени в края на XIX век от американския лекар невропатолог Джеймс Корнинг. Той изучавал влиянието на музиката на Вагнер при лечението на психични разстройства. Редовното слушане на творбите на този композитор дало впечатляващи резултати при пациентите и в болницата на д-р Корнинг започнали да се провеждат специални лечебни концерти.
Сто години по-късно музикотерапията вече се прилагала в много лечебни заведения в Америка и Европа. Лечебните звуци се разнасяли в стоматологични кабинети, в операционни зали, в детски болници и военни лазарети. Музиката успокоявала, отпускала, помагала при лечението на неврози, засилвала въздействието на лекарствата и намалявала техните странични ефекти. Днес, живеейки в условията на стрес, ние отново се обръщаме към музиката като начин да си помогнем.
Преди няколко години Римската академия на науките обяви резултатите от изследвания за влиянието на музиката върху човека. Оказва се, че депресията, страхът, последствията от стреса, сърдечната болка и хипертонията могат да се излекуват с помощта на музиката на 90%!
Изводите на италианските учени се потвърждават от руски и британски лекари. Д-р Михаил Лазарев от Москва успешно лекува белодробна патология, свирейки на флейта пред пациентите си. Известният френски актьор Жерар Депардийо, който в младежките си години заеквал, се избавил от своя недъг, след като в продължение на три месеца по съвет на своя лекар слушал музикални произведения на Моцарт. Днес специална международна асоциация произвежда и пуска на пазара музикални „лекарства”, подготвя специалисти по музикотерапия. Специалистите от асоциацията са създали музикални композиции, които помагат при инсомния (безсъние), депресии, неврози, за възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания и операции, облекчават страданията при нелечими болести.
В какво се състои тайната на терапевтичния ефект на музиката върху хората? Единен консенсус по въпроса все още няма. Някои лекари, предимно психотерапевти, смятат, че в основата на лечебните свойства на музиката е способността ѝ да влияе върху психоемоционалното състояние на човека.
Склонността на хората към заболявания като хипертония, стенокардия, язва на стомаха и др. често се обяснява не с конституционално или наследствено предразположение, а с особености на характера, с мирогледа и отношението на човек към заобикалящата го среда.
Оказва се, че стомашната и дуоденалната язва, хипертонията са по-чести при хора, които имат «непоносимост» към грешките и поведението на другите хора, твърдо се придържат към своите принципи и убеждения, настроени са враждебно и се противопоставят на другите. Ако човек е постоянно обсебен от собствените си недостатъци, не е уверен в себе си и има ниска самооценка, това е пряк път за развитие на мигрена, сърдечна аритмия, бронхиална астма. За да се предотвратят или излекуват психосоматичните заболявания, е необходимо да се промени отношението на човека към собствените му проблеми и към живота като цяло. А музиката при тези заболявания е един от основните инструменти за лечебно въздействие. Смята се, че музиката на композитори като Бородин, Шопен, Бетховен помага да разберете по-добре собствените си чувства, да опознаете себе си. Симфониите на Чайковски «освобождават» душата от страдания и неприятни спомени. Бавните композиции на Бах, прелюдиите на Лист и произведенията на Брамс съдействат да се преодолее срамежливостта и прекалената стеснителност, музиката на Шостакович – да се държат под контрол негативните емоции (гняв, раздразнителност). Творбите на Моцарт и Бизе, танцовите произведения на Щраус, Калман и Лехар създават оптимистична нагласа у човека, а слушането на концертите за пиано и оркестър на Шопен правят по-радостно и позитивно отношението ни към света.

Очаквайте продължение…