Бетховен вместо аналгин – 2

Gaga_Symphony_Orchestra-f1382a846a9d759b3fdf3892cb2a97c6Ритъмът е основният лечебен фактор в музиката. Той е смятан за „сърцето на музиката” и според много специалисти по музикотерапия именно ритъмът е в основата на лечебните ѝ свойства. В природата всичко е подчинено на определен ритъм, като човешкото тяло не е изключение. Всеки орган вибрира по свой начин и неговите вибрации съвпадат с ритъма и енергията на определени звуци и инструменти.
Доказано е, че когато функциите на някой орган са нарушени, той започва да работи в различен ритъм, променя се честотата и силата на неговите вибрации. Убедителен пример за това е болното сърце. И тук на помощ идва музиката. Ако знаем с какъв инструмент звучи в унисон заболелият орган и редовно слушаме изпълнения на този инструмент, целебният ритъм ще помогне на човешкия организъм отново да придобие предишното си „звучене”.
• Цигулката лекува душата, помага да се тръгне по пътя на самопознанието, предизвиква чувство на състрадание и готовност за саможертва.
• Органът привежда в порядък ума, хармонизира енергопотока на гръбначния стълб; затова го наричат проводник на енергията „космос – земя – космос”.
• Пианото пречиства щитовидната жлеза и ѝ дава тласък да работи правилно.
• ¬¬Барабаните възстановяват ритъма на сърцето, „въвеждат ред” в кръвоносната система. Арфата също хармонизира работата на сърцето.
• Флейтата пречиства и разширява белите дробове.
• Виолончелото влияе благотворно върху дейността на бъбреците.
• Цимбалът и дайрето „балансират” черния дроб.
• Саксофонът, най-сексуалният инструмент, активира сексуалната енергия.
Лечебно действие оказват и самите музикални произведения. При безсъние се препоръчва да изберете музика, чиито ритъм е малко по-бавен от честотата на сърдечните съкращения. От ненужното нощно бодърстване ще ви избавят сюитата «Пер Гинт» на Едвард Григ, «Тъжен валс» на Ян Сибелиус, «Мечтание» на Шуман, пиесите на Чайковски.
При хипертония ефективно въздействат фугите на Бах, а сватбеният марш на Менделсон е добре да бъде слушан не само от младоженците, които отиват към олтара, но и от хората със сърдечни проблеми. Полезна за тях е и Петата симфония на Бетховен. Вместо лекарства срещу мигрена музикалните терапевти препоръчват «Есенна песен» на Менделсон и «Един американец в Париж» на Гершуин.
Специалистите са единодушни, че музиката на Моцарт има универсално въздействие: при настинки и главоболие, депресия и психически стрес. Ефектът от слушането на произведения на Моцарт се наблюдава не само при хората, но и при домашните животни, и дори върху неодушевени предмети. Например в Европа установили, че кравите, които редовно слушат Моцартови произведения, дават повече мляко, а японците вярват, че по този начин хлябът става по-бухнал и сакето – по-ароматно.
Ако обичате музиката, можете да си съставите музикален план за деня, който ще ви помогне да съхраните душевното си равновесие през активната част на денонощието.
Сутрешната сънливост отлично прогонват сонатите и концертите на Антонио Вивалди, серенадите на Франц Шуберт. Ако не разполагате с време или нямате желание за сутрешен джогинг, пуснете си «Пътешествие» на Хуго Волф.
Върху нервната система действат освежаващо «Пробуждането на птиците» на Оливие Месиен, увертюрата «Зазоряване над Москва-река» на Модест Мусоргски, «Утринно настроение» на Едвард Григ, «Утро» на Рихард Щраус, както и симфоничният ескиз «Морето» на Клод Дебюси. Неговата «Лунна светлина» успокоява по-добре от валерианови капки.
Да възвърнете вътрешното си равновесие ще ви помогнат «Приспивна песен» на Брамс, «Аве Мария» на Шуберт, мазурките и прелюдиите на Шопен, валсовете на Щраус. «Лунната соната» на Бетховен и симфониите на Хайдн, «Италианският концерт» на Бах и неговата «Кантата №2» облекчават неврозите и повишената раздразнителност.
При главоболие слушайте «Унгарска рапсодия» на Лист и «Фиделио» на Бетховен. При гастрит ще ви помогне неговата «Соната №7». При високо кръвно налягане изберете «Ноктюрно в ре минор» на Шопен или «Концерт в ре минор» за цигулка на Бах.
При лечение на алкохолизъм и тютюнопушене ще ви бъдат полезни «Аве Мария» на Шуберт, «Лунната соната» на Бетховен, «Лебедът» на Сен-Санс.
Преди важна среща или разговор с непознати много хора изпитват чувство на неувереност. В тези случаи интровертите могат да се подготвят като чуят прелюдиите и фугите за орган на Бах, Петата симфония на Чайковски, както и всички оркестрови произведения на Александър Скрябин. Между другото, музиката на Бах е много ефективна, когато ви предстои интензивна интелектуална дейност. Когато е необходимо да се съсредоточите, ще ви бъдат от полза както записите на звуци от природата, така и на гласове на птици.